Les jornades Culturopolis obren dues convocatòries entorn dels Drets Culturals

Els projectes escollits es presentaran en un congrés acadèmic i en unes sessions sobre bones pràctiques.

30/05/2022 - 18:00 h

Del 16 al 19 de novembre tindran lloc les jornades Culturopolis, una trobada internacional per reflexionar i debatre sobre els Drets Culturals, pensar com es concreten i imaginar i trobar mecanismes que els garanteixin. Les coorganitzen l’Ajuntament de Barcelona i Culture Action Europe, amb la col·laboració de CGLU-Ciutats i Governs Locals Units. L’esdeveniment s’ha presentat aquest 30 de maig al sector, ja que hi ha dues convocatòries obertes: una de projectes gestionada per Culture Action Europe, a partir de la qual se’n seleccionaran 30, tant de nacionals com d’internacionals, que participaran en una presentació de bones pràctiques; i la segona convocatòria, de cara a la participació en un congrés acadèmic, és un call for papers per a recerques vinculades als Drets Culturals, tant de l’àmbit acadèmic com de col·lectius i entitats que facin investigació.

A la convocatòria de projectes de bones pràctiques hi podeu participar si teniu alguna iniciativa que tracti la diversitat, la interseccionalitat, la descolonització o la democratització, que creï un diàleg amb comunitats, sectors o moviments diversos, o que estigui enfocada en la intersecció de la cultura i la sostenibilitat ambiental, social i econòmica o el treball cultural. També si suposa una reflexió sobre l’accés a les tecnologies, els drets digitals i la participació. L’objectiu de la iniciativa és aportar diferents perspectives des de l’art, el patrimoni, els drets humans, la recerca, la política o l’activisme i posar en contacte projectes locals i internacionals per crear un espai obert de treball en xarxa i d’aprenentatge entre iguals. Els resultats de la selecció es comunicaran a mitjans de setembre, i els projectes escollits tindran accés complet al programa i a la participació als tallers. Podran presentar el seu treball de diferents maneres i s’inclourà en les comunicacions de les jornades.

Pel que fa al congrés, té la voluntat de facilitar la trobada de tota mena d’agents que investiguen sobre la temàtica dels Drets Culturals i, sobretot, l’intercanvi i la transferència de coneixement amb la societat. Es potenciaran els espais de col·laboració entre recerca i acció, de presentació d’investigacions i de projectes en diferents modalitats. Vol trobar respostes a preguntes com ara si són necessaris els Drets Culturals o quins problemes i conflictes públics i culturals en demanen i justifiquen el seu desplegament. La convocatòria va dirigida a persones i col·lectius que investiguen sobre els Drets Culturals, tant en l’àmbit acadèmic (universitats, centres de recerca, etc.) com en organitzacions i entitats comunitàries i privades (associacions, cooperatives, fundacions, entre d’altres). La voluntat és que el congrés sigui un espai plural i divers pel que fa a la classe d’agents i a les metodologies de recerca. Les persones interessades hauran d’enviar les propostes en format abstract/resum de la seva recerca amb un màxim de 300 paraules a través del formulari que trobareu al web. Es poden presentar investigacions en curs o prèviament desenvolupades, i sobre un d’aquests quatre eixos: participació i treball cultural; diversitats; comunitats; i drets digitals.

La data límit per presentar propostes en les dues convocatòries és el 15 de juliol. Les inscripcions per assistir a les jornades s’obriran a mitjans de juliol. Trobareu tota la informació en aquest enllaç.