L’ICUB impulsa 'Barcelona Creació Sonora' de la mà de L’Auditori, el Liceu i el Palau de la Música

..
08/11/2021 - 13:51 h

El projecte Barcelona Creació Sonora ja camina. Des del mes d’abril, 34 compositores i compositors vinculats a la ciutat treballen en nous repertoris que s’estrenaran entre aquest any i el vinent a L’Auditori, al Gran Teatre del Liceu i al Palau de la Música. La iniciativa de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), de la mà de les tres institucions musicals citades, s’emmarca en els plans de suport al teixit cultural impulsats per l’Ajuntament de Barcelona amb fons extraordinaris covid-19. El pressupost és de 350.000 €, i els noms escollits són una representació significativa dels autors i autores actuals que treballen música escrita, amb projectes que van des de l’òpera de petit format fins a grans partitures simfòniques, passant per creacions de música coral, de música de cambra, cançó, cobla i altres gèneres.

La selecció dels compositors i compositores l’ha dut a terme una comissió conjunta formada per membres de L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música a partir de tres premisses: les partitures no poden quedar en un calaix, cal que s’estrenin; els noms triats havien de ser diversos i representatius del sector musical a la ciutat; i s’ha d’aprofitar el potencial de les tres institucions per reforçar la diversitat de gèneres sobre els quals es construeix aquesta nova literatura musical.

L’Auditori

La seva aposta se centra en un grup de compositors que, tot i mostrar una indubtable diversitat estètica, mantenen una clara vinculació amb la música contemporània de tradició europea. S’estrenaran tres obres per a orquestra simfònica compostes per Manel Ribera, Octavi Rumbau i Luis Codera Puzo, i el compositor i pedagog Agustí Charles escriurà una obra per a banda simfònica que estrenarà la Banda Municipal de Barcelona. També han rebut encàrrecs Raquel García-Tomàs, Josep Sanz Quintana, i tres compositors emergents formats a l’ESMUC: Daniel Apodaka, Montserrat Lladó i José Mora Gonzalez.

Gran Teatre del Liceu

El temple de les Rambles encarrega a 8 compositors 8 microòperes amb l’objectiu que els creadors s’acostin a l’òpera, proporcionant-los la seva primera oportunitat en el gènere. Els joves compositors escollits ja formen part d’una generació amb llum pròpia: Fabià Sartcovsky, Núria  Giménez Camós, José Rio-Pareja, Marc Migó, Carlos de Castellarnau, Marián Márquez, Itziar Viloria i Andreu Gallén. Els encàrrecs pretenen cercar una gran varietat de llenguatges i aproximacions musicals, des dels més conceptuals fins als més melòdics.

Palau de la Música

La selecció de compositors i compositores ha pres com a premissa inicial la creació de noves obres corals per ser estrenades per les diverses formacions corals que acull la sala modernista —l’Orfeó Català, els cors de l’Escola Coral i el Cor de cambra del Palau de la Música Catalana—, però també l’encàrrec d’obres de cambra, cançó lírica, piano i cobla per tal de complementar el global de propostes presentades junt amb les altres dues institucions. Són un total de 17 noms: Ferran Cruixent, Josep Ollé, Carles Prat, Xavier Pagès, Bernat Vivancos, Marcos Fernández Barrero, Enric Palomar, Alberto García Demestres, Josep Vila i Casañas, Marc Timón, Antoni Ros-Marbà, Mariona Vila, Anna Campmany, Benet Casablancas, Marina Ortega, Miquel Oliu i Judit Neddermann.