Més d’un miler d’alumnes participen en els programes de Cultura i Educació

Arrenquen les presentacions públiques dels programes que s’han dut a terme des de les escoles i instituts públics de Barcelona. Als programes EN RESiDÈNCiA, Tot Dansa, Escena Pilot, Petits Talents Científics i espais c s’incorporen dues noves iniciatives, Fora de reserves i ViBRA.

Cultura i educació
10/05/2023 - 12:59 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

Centres d’art, fàbriques i espais de creació, museus, teatres, casals de barri i espais urbans de Barcelona seran el punt de trobada dels programes de Cultura i Educació. Durant els propers mesos de maig i juny, la ciutat es convertirà en un gran escenari per on passaran més de 1000 alumnes de diferents escoles i instituts públics. Tots ells presentaran el resultat final dels processos de creació artística duts a terme durant el curs en el marc dels programes impulsats per Cultura i Educació juntament amb artistes, col·lectius i equips de mediació.

D’entre tots ells, cal destacar EN RESiDÈNCiA, Tot Dansa, Escena Pilot, Petits Talents Científics, espais c i dos nous programes pilot sorgits aquest curs, Fora de reserves i ViBRA. Al llarg d’aquest curs hi han participat 40 creadors i creadores i més de 1000 alumnes de diferents escoles i instituts de la ciutat.

Un dels programes que ja ha començat amb les presentacions públiques és EN RESiDÈNCiA, que enguany celebra la catorzena edició amb la participació de 450 alumnes i 48 docents de 26 instituts d’educació secundària, 16 equips de mediació i més de 30 artistes i col·lectius. Seran sis setmanes d’activacions i mostres de creació contemporània fins al 14 de juny a gairebé una vintena d’espais, entre els quals hi trobem el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Fundació Joan Miró, el Mercat de les Flors, el Teatre Lliure, la Sala Becket, La Capella o Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, entre d’altres. En funcionament des del curs 2009-2010, EN RESiDÈNCiA és un programa liderat per l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona que proposa un espai de treball compartit entre artistes, alumnes i docents d’instituts públics de la ciutat.

Un altre dels programes amb més trajectòria és Tot Dansa. Enguany se celebra la quinzena edició, en la qual hi participen 9 instituts, 164 alumnes i 20 docents. Aquest curs la direcció coreogràfica ha estat a càrrec de Mònica Muntaner i Sílvia Sant Funk, que han treballat la proposta artística “UMHLABA significa món en zulú”. El resultat es podrà veure en dues mostres el 10 i 17 de maig al Mercat de les Flors. Tot Dansa és un projecte artístic i educatiu que impulsen conjuntament l‘Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), el Mercat de les Flors i l’Institut del Teatre. Té com a objectiu principal promoure i afavorir la cohesió, la integració i el treball en equip a través del llenguatge del moviment i la dansa de creació contemporània.

Per la seva banda, la quarta edició d’Escena Pilot culminarà el 16 i 17 de maig amb un espectacle a l’Espai Lliure del Teatre Lliure de Montjuïc. 71 alumnes i 12 docents de 5 instituts de Barcelona han participat enguany en aquest programa de Cultura i Educació, que ha comptat amb la direcció escènica de Carla Rovira. Els instituts presentaran la proposta artística “La ciutat és nostra”. Escena Pilot és una iniciativa promoguda per l’Institut de Cultura de Barcelona i el Teatre Lliure amb la voluntat que l’alumnat adolescent tingui l’oportunitat de viure una experiència teatral significativa en un entorn professional.

Ja al juny podrem veure les presentacions d’espais c i la festa final de Petits Talents Científics. Per una banda, la vuitena edició d’espais c culminarà el 6 de juny a la Fundació Suñol amb la inauguració de l’exposició “De desbordar, sostenir i un volcà d’aigua”, de Neus Frigola, que durant dos anys ha fet residència a l’espai c de l’Institut Escola ARTS (Hostafrancs), amb la mediació de la Fundació Suñol. L’exposició romandrà oberta fins al 27 de juliol i inclourà un programa públic d’activitats i d’activacions. espais c és un programa basat en la vinculació d’artistes amb una escola pública d’educació primària. La coordinació i la mediació del programa és a càrrec d’Experimentem amb l’Art, amb la participació d’HANGAR, la Fundació Antoni Tàpies, la Fundació Suñol, La Capella, Àngels Barcelona i Chiquita Room, com a centres i espais associats a cada espai c. Enguany hi ha participat uns 200 alumnes de sis escoles de la ciutat.

Per la seva banda, Petits Talents Científics celebrarà un acte ben especial el proper 10 de juny. Aquest programa celebra deu anys i, a més de la Fira d’Experimentació i els Encontres que han tingut lloc al Cosmocaixa el mes d’abril i maig, respectivament, el projecte celebrarà la cloenda al Cosmocaixa, en un acte amb les famílies de les escoles que hi han participat i diverses activitats com entrevistes, la presència d’alumnat de les diferents edicions i un espectacle científic. Enguany hi han participat 1073 infants de 23 centres educatius, que han treballat al voltant del tema “Les plantes i el seu paper clau en la sostenibilitat”. Petits Talents Científics és el programa d’actualització científica per a mestres d’educació infantil i primària que organitzen l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i EduCaixa.

Fora de reserves i ViBRA, les novetats d’aquest curs

Al marge dels programes que se celebren curs rere curs, enguany s’han incorporat dues noves iniciatives. Es tracta de Fora de reserves i ViBRA.

Fora de reserves és un nou programa articulat des de l’Institut de Cultura de Barcelona, el Consorci d’Educació i el MACBA que convida instituts i escoles a acollir temporalment obres d’artistes visuals i a desenvolupar, conjuntament amb els artistes, un programa públic d’activació de les obres. El projecte, que inclou la instal·lació i l’exposició de les obres a instituts i escoles, insisteix en el reconeixement dels centres educatius com a espais expositius i d’extensió de la mateixa institució-museu. Els participants de l’edició pilot d’aquest programa són l’Institut Anna Gironella de Mundet (Horta-Guinardó), i l’Escola Ramon Casas (La Marina, Sants-Montjuïc), que han instal·lat als seus centres les obres ‘Al cistell’, d’Isabel Banal, i ‘High Five Zara composition01.ai (the Poignant)’, de Rubén Grilo. L’actual edició de Fora de reserves culminarà a finals de juny.

Per la seva banda, ViBRA és un programa impulsat pel Centre Cívic Matas i Ramis, amb el suport de l’ICUB, el Consorci d’Educació de Barcelona i el Districte d’Horta-Guinardó. En aquesta primera edició hi ha participat 45 alumnes de cinquè de primària i quatre docents de l’escola Mare Nostrum, al barri d’Horta. L’edició pilot d’aquest programa es tancarà amb la mostra final, un concert a càrrec del cantautor i músic Joan Colomo i docents i alumnat de l’escola. Serà el matí del dissabte 10 de juny al Centre Cívic Matas i Ramis.

Creació a la ciutat

Tots aquests programes de Cultura i Educació tenen per objectiu establir connexions de llarga durada entre els agents de creació contemporània i els centres educatius, també entesos com a espais de creació, per tal de vincular la comunitat educativa i el camp artístic a partir d’experiències dins i fora de l’aula. Impulsats per l’Ajuntament de Barcelona en cooperació amb el Consorci d’Educació de Barcelona i altres agents culturals i educatius de la ciutat en el marc del desplegament de la Mesura de Cultura i Educació, aquests programes volen potenciar el vincle que uneix la creació artística i l’educació a la ciutat.