Tots els Premis Ciutat de Barcelona 2022

L'escriptor Jordi Coca, els arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano, l'Esbart Ciutat Comtal, els investigadors Pedro Cermeño i Carmen García-Comas, o la companyia Los Galindos, alguns dels guardonats.

Premis Ciutat de Barcelona 2022
01/02/2023 - 08:28 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

Premis Ciutat de Barcelona 2022Ja s’han fet públiques totes les persones i projectes guanyadors dels Premis Ciutat de Barcelona 2022. L’Ajuntament de Barcelona els atorga d’ençà del 1949, i estan adreçats des dels seus inicis al reconeixement de la creació artística. Erigits ben aviat en un reflex de la vida cultural i creativa de Barcelona, a partir de la recuperació democràtica de 1979 aquests guardons es van deixar de donar per concurs per esdevenir una eina de reconeixement ciutadà a projectes que havien excel·lit durant l’any natural anterior.

Al llarg de les seves setanta-una edicions, les categories incloses en els Premis Ciutat de Barcelona han anat canviant en consonància amb l’evolució de la ciutat. Nascuts com a premis literaris, posteriorment han incorporat altres disciplines artístiques (com les arts visuals, escèniques, musicals…), així com també la recerca científica i els projectes educatius. Per primera vegada en setanta anys, com a conseqüència dels durs efectes de la pandèmia de la covid-19 sobre el teixit cultural i associatiu de la ciutat, l’any 2020 els Premis Ciutat de Barcelona no es van concedir i van ser substituïts de manera extraordinària per les beques Premis Barcelona 2020, que recollien moltes de les categories incloses en els guardons històrics i que s’orientaven a donar suport a projectes encara per produir en tots aquests àmbits.

A partir de l’any 2021, l’Ajuntament de Barcelona va recuperar i augmentar la dotació econòmica dels Premis Ciutat de Barcelona, i també manté les Beques Barcelona. La dotació del guardó és de 9.500 €. El lliurament dels premis de totes les categories de la present edició tindrà lloc el 15 de febrer en una cerimònia al Saló de Cent. Aquest és el llistat de premiats:

– Premi Ciutat de Barcelona Agustí Duran i Sanpere d’Assaig, Humanitats i Història: a l’obra El teatre de Shakespeare en el seu context, de Jordi Coca.

– Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en llengua catalana: a l’obra El meu amic, d’Esteve Miralles.

– Premi Ciutat de Barcelona de Traducció en llengua catalana: a Josefina Caball per la traducció d’El color porpra, d’Alice Walker.

– Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en llengua castellana: a l’obra Lo demás es aire, de Juan Gómez Bárcena.

– Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura, urbanisme i disseny: Suma Arquitectura (Elena Orte i Guillermo Sevillano), arquitectes de la Biblioteca Gabriel García Márquez, de Sant Martí de Provençals.

– Premi Ciutat de Barcelona d’Educació: a l’Associació Punt de Referència pel projecte Referents.

– Premi Ciutat de Barcelona de Cultures populars i comunitàries: a l’espectacle EN5D, de l’Esbart Ciutat Comtal.

– Premi Ciutat de Barcelona de Ciències Ambientals i de la Terra: a l’investigador Pedro Cermeño i la investigadora Carmen García-Comas de l’Institut de Ciències del Mar CSIC, pel treball Post-extinction recovery of the Phanerozoic oceans and biodiversity hotspots.

– Premi Ciutat de Barcelona de Ciències experimentals i tecnologia: a la investigadora Marta Villegas, del grup Life Sciencies – Text Mining del Barcelona Supercomputing Center, per la construcció i el desenvolupament dels models de processament de llenguatge natural per al català i el castellà, AINA i MarIA, respectivament.

– Premi Ciutat de Barcelona de Ciències de la vida: a la doctora Elvan Böke, pel treball titulat Oocytes maintain ROS-free mitocondrial metabolism by suppressing complex I.

– Premi Ciutat de Barcelona d’Audiovisuals i cultura digital: al videojoc Endling – Extinction is Forever.

– Premi Ciutat de Barcelona d’Arts Visuals: al projecte FOC, promogut per Córdova, Jokko Collective i Cchhoorro.

– Premis Ciutat de Barcelona d’Arts Escèniques: a la companyia Los Galindos per MDR – Mort de riure.

– Premi Ciutat de Barcelona de Música: a Tarta Relena, Cocanha i Los Sara Fontán pel projecte 4132314.