Un any d'ajuda a artistes i famílies ucraïneses

L'obertura de portes dels museus de la ciutat a persones refugiades o l'elecció de Kíiv com a ciutat convidada de la Mercè 2023, algunes de les accions.

Barcelona Ucraïna
21/02/2023 - 09:11 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

Barcelona UcraïnaDes que va esclatar la guerra d’Ucraïna, ara fa un any, són diverses les accions que des de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) s’han dut a terme per donar suport i ajudar artistes i famílies ucraïneses. A més de l’activa participació en el projecte Barcelona Artistes En Risc, amb la dramaturga i directora de teatre Saixa Deníssova i l’actor Aleksei Iúdnikov en residència a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació per preparar el monòleg Ma mare i la invasió total, que estrenaran el 4 de març al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), les Fàbriques de Creació de la ciutat han ofert els seus equipaments de forma gratuïta; és el cas de La Central del Circ, que va acollir quatre artistes procedents d’Ucraïna a l’estiu. Els museus de la ciutat han obert les portes tots aquests mesos a les persones refugiades ucraïneses que arriben i passen per Creu Roja perquè puguin gaudir d’unes hores de cultura en aquests moments tan complicats per a elles, les seves famílies i el seu país.

Les Biblioteques de Barcelona també són espais de benvinguda a totes les persones arribades a la ciutat i formen part del programa d’acollida de refugiats ucraïnesos #WelcomeBIB, a través de la programació d’activitats adreçades a famílies refugiades i de la incorporació de llibres en ucraïnès als seus fons. I, com es va fer públic el passat 2022, Kíiv, capital d’Ucraïna, serà la ciutat convidada de la Mercè 2023, decisió aprovada per unanimitat per la Comissió de Drets Socials i Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. A més, la biennal europea d’art Manifesta 15, que tindrà lloc a Barcelona i la seva àrea metropolitana el 2024, ha proposat Ucraïna com a amfitriona de l’edició 2028.