Un Nadal ple de màgia als Museus de la ciutat

Hi trobareu més de 150 activitats especials durant les festes, moltes de les quals adreçades al públic familiar.

Museus Nadal
12/12/2022 - 11:06 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

Museus NadalL’esperit nadalenc entra als Museus i equipaments patrimonials de la ciutat al llarg del mes de desembre i primers dies de gener. Són molts els que han preparat activitats especials relacionades amb l’època, majoritàriament adreçades a un públic familiar, com ara casals, tallers, jocs…

També s’inauguren aquests dies algunes exposicions. És el cas de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, que obre Jordi Pol. Entre la multitud, una mostra que va en la línia de donar visibilitat als fotògrafs barcelonins que van dur a terme la seva activitat des de finals de la dècada dels 60. Les instantànies exposades documenten la Barcelona d’abans de la transformació esdevinguda amb motiu de la preparació dels Jocs Olímpics del 1992. També presenta nova exposició l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. El títol és L’art del cartell a Barcelona i la protagonitzen elements de comunicació visual que van ser presents als carrers de la ciutat al llarg de tot el segle XX. Hi ha cartells d’autors com ara Josep Obiols, Francesc Galí, John Hassall, Peret (Pere Torrent) o Xavier Marisca, a més d’altres de menys coneguts.

Al Disseny Hub s’hi farà el Design Market Barcelona, el mercat de dissenyadors independents que organitza cada Nadal el Foment de les Arts i del Disseny (FAD). Després de deu anys s’ha consolidat com a una trobada imprescindible i referent per als amants del bon disseny. Es portarà a terme del 16 al 18 de desembre. I el Museu del Disseny de Barcelona, aquestes festes, proposa el taller ‘Modela i il·lumina’, dirigit a infants de 9 a 12 anys, per treballar la ceràmica i crear un portaespelmes únic i original, i també el taller ‘Justa la fusta!’, per a nens i nenes de 6 a 8 anys, on es visitarà l’exposició Toquem fusta! i s’exploraran les qualitats d’aquest material de manera dinàmica i divertida.

La música sonarà al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes el 22 de desembre amb motiu del Concert de Nadal: la formació Qvinta Essençia oferirà un recorregut per la història de la música nadalenca des del Renaixement fins als nostres dies, centrant-se tant en la solemnitat i el misticisme religiós com en l’alegria i el caràcter popular propis de la celebració d’aquestes festes. A El Born Centre de Cultura i Memòria hi haurà els tallers de Nadal ‘Bornautes! Un univers d’innovacions al Born’, adreçats a infants de 6 a 12 anys. L’objectiu d’aquests tallers és promoure la creació d’un espai de joc i imaginació. També organitza la visita guiada exprés ‘Un Nadal al 1700’ i visites comentades a l’exposició Un altre fi. LA RESTA. Art i antifranquisme, mostra que reuneix obres de dinou creadors contemporanis de diverses generacions.

Al Museu Frederic Marès s’hi podrà visitar el tradicional pessebre, mentre que a la Biblioteca Pública Arús s’hi duran a terme visites guiades l’endemà de Sant Esteve. I els tallers familiars ompliran els dies nadalencs del Museu Etnològic i de Cultures del Món: se’n faran a partir de jocs tradicionals japonesos, llegendes, o el titulat ‘Preparats, llestos, jocs!’, en què petits i grans podran descobrir tot visitant el museu com jugaven els nens i nenes de fa molts anys, o quins són els jocs més habituals dels infants de països llunyans.

En espais com el MACBA, el CCCB, la Fundació Antoni Tàpies, la Fundació Joan Miró o el Museu Picasso, a més de poder-hi veure les exposicions que hi ha actualment, també s’hi portaran a terme diferents propostes per a la canalla. Per exemple, al CCCB els dies 22 de desembre i 5 de gener es projectaran dos capítols ambientats en el Nadal de la mítica sèrie Pippi Calcesllargues. El Museu de Ciències Naturals i el Museu Marítim de Barcelona (MMB) es tornen a unir en una nova edició del Museum Quiz Familiar, joc de preguntes i respostes on les famílies juguen en equip; les inscripcions s’obriran el 16 de desembre. A la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya a les famílies els espera un circuit d’activitats per jugar i experimentar amb l’art.

La Casa Batlló ofereix l’experiència nocturna Una nit fa 100 anys, un viatge per la història de l’immoble. Molts altres espais museístics de la ciutat i equipaments patrimonials, com ara CaixaForum BarcelonaCasa Museu Amatller, el Museu d’Història de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Egipci, la Sagrada Família, el Palau Güell o el Poble Espanyol, organitzen també activitats especials aquestes festes. Recordar, això sí, que abans de visitar els Museus de la ciutat durant els dies de Nadal es consultin els horaris, ja que alguns festius no són oberts —tots tanquen el 25 de desembre i l’1 de gener—, i en algunes jornades hi ha canvis respecte a la resta de l’any —sobretot els dies 24, 26 i 31 de desembre i 5 i 6 de gener.