Convocatòria de projectes

La mostra de bones pràctiques CULTUROPOLIS és un fòrum informal que s'ofereix com a aparador de projectes locals, internacionals o europeus en l'àmbit general dels drets culturals, i específicament en la intersecció dels drets d'accés i participació en la vida cultural, la creació artística, la sostenibilitat, les diversitats, la participació i les comunitats i els entorns digitals. L'objectiu és aportar diferents perspectives de l'art, la tradició, els drets humans, la recerca, la política, l'activisme i altres esferes. La mostra permetrà combinar iniciatives de Catalunya i Espanya amb projectes semblants procedents d'Europa i d'arreu i crear un espai obert al treball en xarxa i a l'aprenentatge col·laboratiu.

QUÈ CERQUEM?

Teniu un projecte que aborda la diversitat, la interseccionalitat, la descolonització o la democratització? Heu posat en marxa una iniciativa participativa per crear un diàleg amb comunitats, sectors o moviments diversos? El vostre projecte crea espais públics oberts i inclusius a partir de la filosofia dels béns comuns? Treballeu en un àmbit d'intersecció entre cultura i sostenibilitat mediambiental, social i econòmica? El vostre projecte se centra en l'accés a les tecnologies, els drets digitals i la participació?

Volem conèixer el vostre projecte, si s'ajusta com a mínim a una de les categories següents:

  • Projectes culturals que aborden els treballs culturals i la sostenibilitat (treball cultural i estatus de l'artista; condicions de treball i de vida al sector cultural; desigualtats laborals per raons de sexe, classe, edat, origen, territori, etcètera, i precarietat dels artistes i els professionals culturals; sostenibilitat mediambiental, social i econòmica; governança i participació en la formulació, la implementació i l'avaluació de polítiques culturals, etcètera).
  • Projectes centrats en les diversitats (espais públics diversos i inclusius; descolonització; LGBTQ+-fòbia, racisme i discriminació en les pràctiques culturals; cultures feministes; memòries diverses; moviments reaccionaris i la nova extrema dreta europea; pluralitat als mitjans de comunicació, etcètera).
  • Projectes relacionats amb la participació i les comunitats (acció comunitària i gestió de la cultura; accés, participació i democratització de les institucions culturals; participació i cocreació; cultura, benestar social i salut de la comunitat; bon viure i benestar; disseny obert d'espais públics; mediació, etcètera).
  • Projectes que reflexionen sobre els entorns digitals (entorns digitals i espais públics/democràcia; llegat digital; digitalització en els sectors cultural i creatiu; oportunitats i desigualtats en la participació cultural digital, etcètera).
  • Projectes culturals i artístics internacionals o europeus que aborden un o diversos dels temes anteriors (animem especialment els membres de Culture Action Europe que enviïn els seus projectes).
  • Projectes culturals i artístics espanyols i catalans que abordin un o diversos dels temes anteriors.

Es prioritzaran els projectes que abordin més d'un dels temes anteriors.

El Consell Assessor de CULTUROPOLIS seleccionarà un total de 36 projectes. El cinquanta per cent dels projectes seleccionats seran espanyols/catalans; la resta seran internacionals/europeus.

Els membres del Consell Assessor són els següents:

Sergi Diaz (Institut de Cultura de Barcelona)
Inês Câmara (Culture Action Europe)
Natalie Giorgadze (Culture Action Europe)
Jordi Pascual (CGLU - Ciutats i Governs Locals Units)

QUÈ OFERIM?

CULTUROPOLIS Jornades Internacionals pels Drets Culturals tindrà lloc del 16 al 19 de novembre de 2022 a Barcelona, Espanya. Els projectes seleccionats tindran accés a tot el programa de les Jornades i als tallers com a participants. A més a més, disposaran de les modalitats següents per presentar el seu treball:

  • Presentació PechaKucha (17 o 18 de novembre)
  • Fira, per a la qual es proporcionen una taula i dues cadires en un espai comú (17 o 18 de novembre)
  • Sessions de Speed dating per establir contactes amb els assistents internacionals de la conferència, ja siguin professionals o investigadors (17 o 18 de novembre)
  • Participació en tallers amb el mètode World Cafe (17 o 18 de novembre)
  • Temps de difusió en mitjans per presentar el projecte a les emissores de ràdio i canals de televisió comunitàries que cobreixen la conferència (XRCB - Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona i La Veïnal TV)
  • Públic internacional
  • Inclusió del projecte en les comunicacions de la conferència

QUINS SÓN ELS COSTS?

La participació a la mostra de bones pràctiques CULTUROPOLIS és gratuïta. Tindreu accés a tot el programa de la conferència. Els organitzadors de la conferència cobriran els costs següents dels projectes seleccionats:

  • Viatge i allotjament (tres nits) d'un representant del projecte seleccionat si ve de fora de Catalunya, Espanya.

Us interessa? Envieu la vostra proposta abans del 15 de juliol de 2022 a través del formulari. Els resultats del procés de selecció es comunicaran el 15 de setembre.

ACCEDEIX AL FORMULARI

Share