Vés al contingut
Les jornades

Presentation

Share
Culturopolis

CULTUROPOLIS és una trobada per reflexionar i debatre sobre els drets culturals, per pensar sobre com es concreten i per imaginar i trobar mecanismes que els impulsin i els garanteixin.

L’Ajuntament de Barcelona va presentar el 2021, “Fem Cultura. Pla de Drets Culturals de Barcelona”, un pla pioner que inclou nou mesures de govern per implementar noves polítiques públiques per reconèixer i eixamplar els drets culturals a la ciutat. Amb aquesta iniciativa, Barcelona s’afegeix, des d’una lògica municipalista, al debat internacional en l’àmbit dels drets culturals, incorporant un marc de reflexió polític ambiciós que obre camí cap a un reconeixement formal dels drets culturals a escala internacional des de la pràctica local.

El pla inclou més de cent accions amb una partida pressupostària de prop de setanta milions d’euros perquè Barcelona es doti d’una política cultural fonamentada en els drets culturals i que tingui com a consideracions centrals l’accés, les pràctiques culturals, la innovació, la governança democràtica, el reconeixement de la diversitat, la creativitat, la producció cultural i l’enfortiment comunitari amb la ciutadania i els agents sectorials.

Emmarcat en aquest context, els propers 16,17,18 i 19 de novembre l’Ajuntament de Barcelona promou les primeres Jornades Internacionals pels Drets Culturals - CULTUROPOLIS coorganitzades amb Culture Action Europe, la xarxa europea més gran d’agents culturals, i amb el suport de l’Organització de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU).

Després de posar en marxa el primer Pla de Drets Culturals d’àmbit municipal, l’Ajuntament de Barcelona vol continuar enriquint el debat i la reflexió sobre els drets culturals. L’objectiu de CULTUROPOLIS és reforçar el reconeixement dels drets culturals, garantir-ne l’impuls i divulgar-ne el caràcter universal.

CULTUROPOLIS és un esdeveniment obert als agents culturals locals i internacionals i al conjunt de la ciutadania de Barcelona.

Són necessaris els drets culturals?

Quins problemes i conflictes públics i culturals demanen i justifiquen el desplegament d’aquests drets?

Com s’aconsegueix la realització dels drets culturals a través de polítiques i accions col·lectives?

Aquestes i altres preguntes són les que motiven el naixement de CULTUROPOLIS