Dispositiu per afrontar les onades de calor

Preparar la ciutat i fer-la més resilient davant l’augment de la temperatura global és un dels eixos que recull la Declaració d’emergència climàtica.

L’augment de la temperatura mitjana anual a Catalunya ha estat de gairebé 1,2 graus els últims 65 anys i algunes previsions apunten que, si se segueix el ritme actual d’emissions, la temperatura mitjana del planeta pot arribar a incrementar-se més de 3 graus a finals d’aquest segle.

Per això, fa temps que l’Ajuntament de Barcelona treballa en dispositius per fer front a les altes temperatures, sobretot amb programes per als grups més vulnerables com són les persones grans, els nadons, les persones amb patologies cròniques o bé les persones amb diversitat funcional que tenen limitada la mobilitat i l’autocura. 

Mesures per fer front a les temperatures

Activació del pla d’emergència per onada de calor.

S’activen durant la fase preventiva per onada de calor, que va del 15 juny fins al 15 setembre, amb nivells diversos fins a l’activació en fase d’alerta en cas que les temperatures previstes s’enfilin per sobre del 33,6 graus centígrads durant tres dies seguits.

Més informació

Reforç dels serveis d’atenció a les persones grans 

El servei de Teleassistència emet una locució massiva i desplega una campanya informativa als habitatges amb serveis i apartaments tutelats.

Reforç dels Punts d’Assessorament Energètic (PAE) per temes de calor 

Ofereixen ecomanacions sobre com mantenir l’habitatge en bones condicions tèrmiques i el telèfon 93.000.80.54 està disponible per oferir informació específica sobre els efectes de la calor, com combatre-la a l’exterior i a la llar, quins són els hàbits adequats en les hores del dia en què les temperatures són més altes i com fer un ús correcte del ventilador i/o l’aire condicionat.

Refugis climàtics

Son espais que asseguren un confort tèrmic interior i funcionen amb les respectives mesures de seguretat per fer front a la Covid-19, tot mantenint els seus usos i funcionalitats i especialment sensibles per acollir persones vulnerables a la calor.

Més informació

Espais d’ombra

S’està treballant per augmentar les zones d’ombra a l’espai públic. Un exemple en són les pèrgoles fotovoltaiques a la ciutat, que fan alhora aquesta funció d’ombra a l’espai públic, amb espai d’estada. Actualment la ciutat compta amb 16 zones d’ombra de pèrgoles fotovoltaiques. Consulta-les aquí

Fonts d’aigua per beure 

Barcelona té 1.714 fonts d’aigua per beure per a ús de la ciutadania. Consulta consultar la ubicació de les fonts amb l’aplicació mòbil Fonts BCN.