Cicle ‘Transicions: Debats per a una nova economia’  |  Tallers de retrat de ciutat  |  Tallers per passar a l’acció

El cicle ‘Transicions: Debats per a una nova economia’

Durant el mes de juny tindran lloc un seguit de conferències amb experts de reconeixement internacional per portar al carrer el debat sobre les principals crisis socioambientals a les quals ens enfrontem com a societat a causa, principalment, del model econòmic vigent, i la transició necessària per superar-les i situar-lo al centre de l’agenda cultural, identificar reptes i oportunitats locals.

Els objectius d’aquestes sessions són diversos i, per això, està previst que tinguin diversos moments:

  • Conferència oberta a tota la ciutadania a l’espai públic per portar el debat al carrer i incrementar el coneixement social de la crisi global i de la necessitat de nous valors i estils de vida per afrontar-la i revertir-la.

  • Debat amb experts locals, tècnics municipals i un grup reduït d’organitzacions per abaixar el debat a la ciutat de Barcelona i concretar quins són els principals reptes als quals ens enfrontem i com abordar-los.

LES SESSIONS:

AVÍS: Per problemes d'agenda, s'ha suspès el debat amb Saskia Sassen previst per al 16/06.

 

Kate Raworth – L’economia del Dònut

Dissabte, 11 de juny 11h -12h (Parc Barceloneta, en el marc de la festa ‘Mou-te pel Clima’)

Kate Raworth és una economista ecològica i creadora del concepte Dònut, que desenvolupa al llibre que va publicar el 2017, traduït a més de 20 idiomes, L'economia del dònut: set formes de pensar com un economista del segle XXI en què proposa un nou model econòmic que, en lloc de cercar la riquesa financera sense fi, tingui com a objectiu satisfer les necessitats de totes les persones dins dels recursos del planeta.

El Dònut representa l'espai on ha d'operar l'economia, fent-se socialment justa (garantint mínims socials per a tothom) i ecològicament segura (sense sobrepassar el sostre ecològic). Com a concepte, ha guanyat un ampli interès i suport des de l'Assemblea General de l'ONU i el Papa Francesc fins a David Attenborough i Extinction Rebellion.

Kate ha impartit classes a la Universitat d'Oxford i és cofundadora de Dougnhut Economics Action Lab.

CV complert

Youtube - Vídeo​

Informe (PDF)

Vídeo entrevista

Josep Maria Antó - Salut planetària

Dilluns, 20 de juny 18h-19h (Institut d’Estudis Catalans)

Investigador Sènior i Exdirector Científic de ISGlobal i Catedràtic de Medicina de la UPF-Hospital del Mar.

Des del 2016 lidera una estratègia per a la Salut Planetària tant a ISGlobal com a la UPF i perquè aquest nou concepte es difongui i s’adopti internacionalment. És codirector del Màster Interuniversitari de Salut Planetària UOC-UPF-ISGlobal, que va iniciar-se al 2021. Actualment és copresident de la plataforma Europea del Lancet Countdown on Health and Climate Change.

La salut planetària ha sorgit recentment com una nova àrea de coneixement centrada a caracteritzar la interrelació entre la salut humana i la salut dels sistemes naturals de la Terra greument afectats per causes antròpiques, així com molt especialment en la traducció del coneixement en respostes polítiques, econòmiques i socials que tinguin co-beneficis per la salut humana i la salut del Planeta.

CV complert

Youtube - Vídeo​

Informe (PDF)

Vídeo entrevista

Giorgos Kallis - Cultura dels límits

Dimecres, 22 de juny 18h-19h (Institut d’Estudis Catalans)

Llicenciat en Química i màster en Enginyeria Ambiental per l’Imperial College, doctorat en Política Ambiental per la Universitat de l’Egeu i un segon màster en Economia per la Barcelona Graduate School of Economics. És professor de l’ICREA, on imparteix classes d’economia ecològica, i ecologia política i decreixement.

Al llibre 'Límits. Per què Malthus es va equivocar i per què els ecologistes haurien de preocupar-se' fa una defensa dels límits, en contra de la fantasia de les societats modernes amb expansió il·limitada. Descarta la noció de límits com a escassetat i defensa l’autolimitació com a llibertat.

CV complert

Youtube - Vídeo​

Informe (PDF)

Vídeo entrevista

Els tallers de retrat de ciutat

Sessió participativa de retrat comunitari

El dijous, 26 de maig de 2022 es va dur a terme un taller participatiu presencial amb entitats, empreses i ciutadania per fer un retrat comunitari* de Barcelona.

Informe complet (PDF, 2.8 MB)

Més informació

*Aquesta eina té com a objectiu recollir la percepció ciutadana del grau de prosperitat del lloc on viu mitjançant sessions de treball participatives on es vol donar resposta a les preguntes que es formula cadascuna de les 4 lents. Aquesta diagnosi pretén determinar:

  • què significa per als diversos actors urbans viure dintre de l’espai Dònut, tenint en compte les 4 lents; 
  • quins d’aquests anhels s’han assolit i quins no, i quins són els principals motius;
  • les oportunitats i mancances que ofereix el lloc on viu per estar dintre del Dònut, així com les seves interrelacions.

Sessió participativa de retrat d’indicadors

El dijous, 5 de maig de 2022 vam impartir un taller en línia participatiu amb experts i expertes en indicadors per fer un retrat d’indicadors* de Barcelona consensuat.

Informe complet (PDF, 900 Kb)

Més informació

*Aquesta eina implica disposar d’indicadors que permetin avaluar les dimensions que descriuen cadascuna de les 4 lents i, alhora, determinar-ne el valor que han de tenir perquè puguem considerar que ens trobem dintre de l’àmbit del Dònut; és a dir, que no superem el sostre ecològic ni estem per sota dels mínims socials. 

El retrat d’indicadors és la representació conjunta de la distància entre el valor actual i el valor desitjat per estar dintre del Dònut, dels indicadors socioeconòmics i ambientals, locals i globals.

Aquesta eina permet:

  1. Reconèixer en quin punt es troba la ciutat respecte dels objectius marcats per estar dintre del Dònut; 
  2. cap a on s’ha d’encaminar; i 
  3. avaluar aquesta transició a partir del monitoratge constant d’aquests indicadors.

Els tallers per passar a l’acció

Foto sessió palanques de canvi

Sessió participativa sobre palanques de canvi

El divendres 10 de juny de 2022 vam realitzar un taller participatiu presencial conduït per Kate Raworth i el seu equip del DEAL per reflexionar sobre les palanques de canvi del model econòmic actual cap a una economia dònut.

Més informació

*Com es pot convertir Barcelona en una ciutat que viu dins del dònut, amb una economia regenerativa i distributiva que respongui a les necessitats dels seus habitants respectant el benestar de totes les persones i la salut del planeta?

En aquest taller, un grup d’actors diversos de la ciutat (organitzacions empresarials, polítics, treballadors públics, sindicats, organitzacions ambientals i socials, etc.) han explorat com es podria transformar el disseny de les institucions de tota la ciutat per allunyar-se del sistema econòmic degeneratiu i divisor que frena la ciutat, i també per celebrar i amplificar el que ja està impulsant la ciutat per avançar cap a la pràctica regenerativa i distributiva.

Els participants han reflexionat sobre el poder de la ciutat per actuar a través de cinc trets bàsics de disseny: propòsit, xarxes, governança, propietat i finances, tenint en compte també el context territorial més ampli de Barcelona, i alhora reconeixent les contribucions úniques i diverses que les diferents organitzacions poden fer per crear accions transformadores.

Treball durant el taller

Sessió participativa sobre projectes vers la sostenibilitat

Els dimarts 8 i 29 de novembre de 2022 vam realitzar dues sessions de treball presencials per començar a definir en quins projectes comunitaris treballaran les entitats de la xarxa B+S durant els propers anys, per enfrontar els principals reptes derivats de tot el procés de treball realitzat en el marc de l’economia Dònut.

Informe de resultats