La crisi sanitària, social i econòmica del coronavirus ha passat a ocupar els titulars, però l’emergència climàtica no deixa de ser un altre dels grans reptes contra el quals hem de continuar lluitant i adaptant-nos. Per això segueixen sent molt importants les petites accions i els hàbits quotidians més sostenibles que fan possible una transició cap a un altre model més equitatiu i saludable per a tothom.

Ara que hem de passar tantes estones a casa caldria reflexionar sobre com el nostre estil de vida té conseqüències ambientals, socials i econòmiques, i seguir actuant de manera conscient i responsable.

En l’actual situació d’Emergència Climàtica, l’acció ciutadana és clau i cada dia compta. Així us animem a aprofitar la lluita contra el coronavirus per assolir una ciutat millor per a tothom, més resilient i preparada per als grans reptes d’aquest segle.

Les persones primer. Ara més que mai

 • Assegura’t que les persones vulnerables del teu entorn estiguin bé durant el confinament, i quan tot això passi aprofita per seguir al seu costat en altres moments difícils, com en futures onades de calor. Info: Projecte Radars.
 • Aprofita aquests dies a casa per revisar la factura de llum i gas i assessorar-te sobre com estalviar energia amb petites accions. Et donem alguns consells
 • Es mantenen de manera telemàtica els serveis dels Punts d’Assessorament Energètic (PAE), per tal de garantir els drets energètics de la ciutadania durant el confinament a causa del coronavirus. En cas de talls en el subministrament d’aigua, llum o gas, o si vols informar-te sobre les mesures a les quals et pots acollir per rebaixar les factures, pots contactar amb els serveis dels PAE

 • Valora la possibilitat de generar energia a casa teva (informa-te’n, demana ajudes, afegeix renovables al teu terrat, elements reflectors, etcètera). Info: Guia d’autoconsum

Començar per casa. Ara que hi som tant de temps

 • Informa’t sobre les possibles accions que pots iniciar ja per rehabilitar i aïllar casa teva. Info: Ajuts a la rehabilitació. Al web Eneregia Barcelona hi trobaràs diversos recursos i materials per conèixer com la rehabilitació pot reduir el teu consum energètic.
 • Contracta electricitat verda ara que estàs més a casa. Apostar per energies renovables és un gran pas per ser menys dependents energèticament i més sostenibles. Suma en accions vers un futur més sostenible i just. Info: Barcelona Energia.
 • Si tens accés, eines i temps, aprofita el confinament per fer una coberta verda al teu terrat. Info: Terrats vius i cobertes verdes.

Transformar l'espai comú. Per una ciutat sostenible i més saludable

 • Cuida les plantes més que mai i gaudeix de la fauna que s’hi va apropant. Aquests dies amb menys soroll i contaminació, la fauna omple els nostres carrers i ens fa descobrir-la de nou. Info: Naturalització dels espais.
 • Atreveix-te amb el teu propi hort a casa, seguint les mesures de seguretat. Info: Agròpolis.
 • Ara que estem més a casa és possible que consumim més aigua. Siguem-ne conscients i intentem estalviar al màxim aquest recurs tan preuat. Info: Mesures per estalviar aigua a la llar.

Economía climàtica. Per transitar vers un altre model econòmic més resilent

 • Durant el confinament compra el que necessitis i no acumulis menjar. Organitza els àpats i evita el malbaratament alimentari. Consumir de manera responsable continua essent l’opció més sostenible. Info: OMIC.
 • Pensa com pots reduir els residus que generes i si ara és més difícil comprar a granel, escull envasos grans, fàcils de reciclar i segueix portant el teu propi cabàs i el carretó de la compra, com ja feies. Info: Estratègia Residu Zero.
 • Repara, reutilitza i recicla segueixen essent tres erres que pots practicar des de casa; sobretot la de la reparació, ja que ara disposes de més temps, segurament. I si et veus amb cor i pots, inicia’t en fer compost a casa amb la matèria orgànica; que ara segurament generes més que mai. Info: Generació i prevenció de residus.
 • Compra productes de proximitat i ecològics, i redueix el consum de carn. Tot i que ara fem més àpats a casa que abans, cal apostar pels productes locals i no passar-se amb el consum de productes càrnics. Info: Estratègia d’impuls de la sobirania alimentària.

Construcció col·lectiva. Perquè si ho fem junts ho aconseguirem