Ada Colau participa a Copenhaguen en la cimera mundial d'alcaldes per l'emergència climàtica

14/10/2019 - 13:08 h

L’alcaldessa Ada Colau va participar a Copenhaguen en la Cimera Mundial d'Alcaldes de la xarxa C40 per l’emergència climàtica, destacant la seva intervenció en la roda de premsa de presentació de la Declaració Clean Air Cities.

L’alcaldessa Ada Colau va participar, juntament amb alcaldes i representants d’unes cent ciutats, en la Cimera Mundial d’Alcaldes de la xarxa C40 de grans ciutats compromeses amb l’emergència climàtica, que es va celebrar a Copenhaguen del 9 al 12 d’octubre sota el lema “The Future We Want”.


Roda de premsa de presentació de la Declaració Clean Air Cities

L’11 d’octubre, l’alcaldessa Colau va intervenir en la roda de premsa de presentació de la Declaració Clean Air Cities amb Anne Hidalgo, alcaldessa de París i presidenta sortint de C40, i Eric Garcetti, alcalde de Los Angeles i nou president de la xarxa. A més, van participar altres alcaldes de les principals ciutats de la cimera. La declaració va ser aprovada per 35 ciutats.

En la seva intervenció, l’alcaldessa Colau va dir que “les ciutats estem liderant el canvi, però els Estats tenen la capacitat legislativa per canviar les regles del joc globals”, i va demanar un canvi real del model productiu i econòmic. Com a accions prioritàries, reclama una data límit per posar fi a la utilització del dièsel; apostar per les energies renovables; eliminar els plàstics d’un sol ús, que contaminen els oceans; limitar els vols de trajectes curts que es poden fer amb tren, i un canvi en la indústria agroalimentària, actualment insostenible.


Participació en sessió plenària

El mateix 11 d’octubre, Ada Colau també va participar en la sessió plenària “The future we want is inclusive. And climate action must lift everyone up“, concretament en el panell “Bold Action for an Inclusive Future” juntament amb l’alcaldessa de Nova Orleans, l’alcalde d’Istanbul i el governador de Nairobi.

L’alcaldessa va assistir a la cimera acompanyada per la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, que va mantenir contactes bilaterals amb les ciutats i institucions que ja mantenen relacions de treball amb Barcelona, i amb altres amb les quals establir noves col·laboracions.


Global Green New Deal i Declaració Good Food Cities

Les ciutats van donar suport al Global Green New Deal, fent un reconeixement de l’emergència climàtica i assumint un rol protagonista per ser part de la solució, reclamant també als Estats més recursos i competències. “Assumir el Green New Deal és un pas endavant, perquè vol dir que reconeixem que cal canviar el model productiu i econòmic”, va dir Colau.

D’altra banda, també es va presentar la Good Food Cities: Achieving a Planetary Health Diet for All, una declaració recolzada per 14 ciutats que aposta perquè les ciutats siguin el motor d’un canvi en la producció i el consum.


Iniciatives climàtiques de Barcelona, entre les cent més ambicioses del món
L’informe Cities 100, elaborat per la xarxa C40 i presentat durant la cimera, va seleccionar tres accions contra el canvi climàtic impulsades per l’Ajuntament de Barcelona a la ciutat entre les cent iniciatives climàtiques més ambicioses del món. D’una banda, la lluita contra la pobresa energètica i la defensa dels drets energètics que fan els onze Punts d’Assessorament Energètic. De l’altra, el Pla Clima, un programa estratègic amb 242 mesures per afrontar els efectes del canvi climàtic. I, finalment, Barcelona Energia, el primer operador públic i metropolità d’energia de proximitat i renovable, que abasteix els equipaments i serveis municipals i prop de vint mil llars.

Més informació a nota del Servei de Premsa de l’Ajuntament de Barcelona, Info Barcelona