Adjudicades les subvencions a projectes ciutadans per l’emergència climàtica

17/02/2021 - 15:49 h

S’han atorgat subvencions a onze projectes col·lectius en el marc de la segona convocatòria i cada un rebrà una subvenció de màxim 20.000 euros, que suposa el 80% del seu cost estimat.

Tots els projectes estan formats per tres o més entitats i aborden temàtiques com la naturalització, l’economia circular i el residu zero, l’eficiència energètica, la mobilitat sostenible o la cultura i acció climàtiques.

La convocatòria, que es va obrir el juliol de 2020, té per objectiu incentivar projectes que contribueixin a la lluita contra l’emergència climàtica i trobar solucions per assolir els reptes que s’estableixen, tant a la Declaració d’emergència climàtica com al Pla Clima, per potenciar, la implicació ciutadana, els projectes col·lectius i el treball de cocreació.

Més de 40 entitats beneficiades

En aquesta edició s’han presentat 60 propostes per part d’entitats de diversa tipologia com associacions, cooperatives, empreses, universitats i centres de recerca o centres educatius. S’han seleccionat 11 projectes a partir de criteris que han tingut en compte el perfil dels integrants de l’agrupació, els objectius, la gestió i organització del projecte, així com l’estratègia d’ambientalització associada, o  la contribució al marc de treball de la Declaració d’emergència climàtica i el Pla Clima.

Cada projecte rebrà una subvenció de màxim 20.000 euros, que suposa el 80% del seu cost estimat. Se’n beneficiaran més de 40 entitats que hauran de desenvolupar les propostes al llarg de dotze mesos. Aquestes aborden temàtiques com l’increment del verd, la reducció de residus, la protecció del litoral, l’estalvi d’aigua i energia o accions educatives i d’empoderament col·lectiu. Durant tot el procés comptaran amb el suport i acompanyament d’un referent municipal que vetllarà per al compliment dels objectius plantejats i els donarà suport en el desenvolupament de les fites establertes.

Un model que funciona

És la tercera vegada que s’impulsa aquesta tipologia de projectes. La primera es va fer en el marc del Compromís de Barcelona pel Clima, entre el 2015 i el 2017 i la segona va ser entre el 2018-2019 a partir d’una convocatòria de subvencions com l’actual. Els resultats dels projectes realitzats es poden consultar aquí.

Tots els participants de les darreres convocatòries han coincidit en considerar aquests projectes com una experiència innovadora i enriquidora, que els ha permès sumar sinergies amb altres entitats i treballar en projectes amb una aplicació real a la ciutat.

Tots els projectes realitzats i els que s’inicien aquest any contribueixen a donar compliment als objectius de mitigació que es marca la ciutat, com és reduir el 50% les emissions de GEH; i als objectius de resiliència i adaptació dels efectes del canvi climàtic que ja son inevitables, com per exemple incrementar el verd urbà. Alhora es tenen en compte aspectes de justícia climàtica, com aquells que posen l’èmfasi en les persones més vulnerables.

Consulta el llistat dels projectes

TítolEntitatsBreu resum
Arrels. Ser cos, ser natura, ser espai, fer escolaEscola Jaume I, LEMUR Laboratori d’Emergències Urbanes, TEB VERD SCCLProcés de renaturalització del pati amb la implicació d’una entitat que treballa amb persones amb discapacitat que faran les tasques de jardineria. Per al disseny del que serà el nou pati s’empra una metodologia que barreja el moviment del cos i la natura.

 

Texans pel Clima! Innovació ecosocial per combatre l’emergència climàticaSolidança, La fàbric@ sccl, associació by my ecoProjecte d’economia circular que genera un circuit propi dels texans en desús, aportant dinamisme entre les entitats i col.lectius del districte de Sant Martí, amb un sistema de recollida extrapolable a la ciutat.

 

 

Projecte Emergència ClimàticaInstitut Quatre Cantons  Solucions Eix Verd SL, TEB Verd SCCL 

Transformació col·lectiva d’una part del pati. Implicació de tots els col·lectius en l’elaboració de materials curriculars per a l’ús del nou espai així com d’un document per poder replicar el procés disponible per a altres centres.

 

 

Acció pel clima des de les comunitats educatives cap al barri del Poble SecAssociació CooperaSec, Associació SomlaClau – Ecologia i Transició Urbana
Associació MediaciónTrns / Transductores
Projecte comunitari al barri del Poble Sec amb la implicació de l’escola Tres Pins, per conèixer les bones pràctiques i la seva relació amb sostenibilitat, adaptació i resiliència.

 

Espai Mediterrani: cultura i ciència marina per activar l’acció ciutadana al territoriInstitut Ciencies del Mar, Anèl·lides, serveis ambientals marins (ANEL.LIDES SL), Associació Barceloneta Alerta-Barceloneta Proa a la Mar, Club Patí Català de Vela de Barcelona , Club d’Immersió Biologia, Associació Mar de CiènciaProjecte d’impuls d’un espai d’accions i de reflexió col.lectiva per transformar la visió i ús públic del litoral Barceloní a partir de la implicació d’entitats que fan xerrades, tallers, accions de descoberta per aconseguir-ho i plasmar-ho en una exposició itinerant com a resultat.
Activació Comunitat Energètica de la Cooperativa Sagrat CorEmelcat sccl, Associació SEBA /Cooperativa Sagrat CorActivar una Cooperativa energètica Local a una comunitat de més de 1.000 habitatges dels quals 600 són socis de la cooperativa. Arribar més enllà de la comunitat i contactar amb equipaments propers amb possibilitats de generació elèctrica perquè s’afegeixin.

 

BCN RecirculaTarpuna, Nusos; Fundació Rezero; Restarters BCN; Impulsem ScclProjecte per consolidar i fer créixer les principals iniciatives vinculades a la reutilització de recursos, l’economia circular i la participació ciutadana existents i que ja estan en funcionament a Barcelona.

 

Avaluació de SUDS-lineals per reduir el risc d’inundació amb horitzonts de Canvi Climàtic 

Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)/Aquatec Proyectos para el sector del agua SAU

El projecte avalua els potencials beneficis d’executar carrils bici sostenibles en base a paviments drenants. Es preveu adaptar una eina de modelització de processos hidrològics incorporant tècniques de SUDS. L’estudi analitzarà les solucions disponibles en relació als paviments i adaptarà una eina de modelització.
 

IMPLICACIÓ CIUTADANA EN EL VERD URBÀ: VOLUNTARIAT AMBIENTAL A LA CIUTAT

SOCIEDAD ESPAÑOLA DE ORNITOLOGIA SEO DEPANA NIF; Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN)El projecte pretén generar accions de renaturalització i millora de la biodiversitat en espais com el Bosc de Turull (Vallcarca), Torre Jussana (Horta) i el Jardií del Silenci (Vila de Gràcia)  a partir de l’organització de jornades de voluntariat ambiental.
Guia per a la rehabilitació climàtica dels barris. Cas d’estudi del PoblenouUniversitat Politècnica de Catalunya, UPC, Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, FAVB;
Associació de Veïns i Veïnes de Poblenou
Elaboració d’una guia  per a la rehabilitació climàtica dels barris de la ciutat a partir del procés participatiu amb el veïnat del Poblenou.  El procés inclou l’anàlisi de la vulnerabilitat de la població al canvi climàtic, anàlisi per la rehabilitació de l’espai públic, tallers de presentació amb el veïnat i una guia.

 

PLATAFORMA DE MOBILITAT LOCAL SOSTENIBLE per la distribució de mercaderiesDISTRIBUÏDORA DE MERCAT SOCIAL SCCL, L’ECONOMAT SOCIAL SCCL
SOM MOBILITAT SCCL
Creació d’una plataforma per facilitar i promoure la distribució de mercaderies del comerç local i de proximitat al territori. Incorporació d’un comptador a temps real de les tones de CO2 que els agents estan estalviant amb els seus desplaçaments de transport de mercaderies.