Barcelona millora 32 espais verds i suma 8,5 hectàrees amb nous parcs fins al 2023

04/04/2022 - 09:39 h

Medi ambient. El pla d’inversions 2022-23 de Parcs i Jardins es concreta en la millora de 32 espais verds i amb la incorporació destacable de més d’una desena de nous projectes.

El pla d’inversions 2022-23 de Parcs i Jardins es concreta en la millora de 32 espais verds i amb la incorporació destacable de més d’una desena de nous projectes com la urbanització de Can Clos, el Parc Central de la Marina del Prat Vermell, el jardí de la Colònia Castells o la zona verda de Can Batlló. Les actuacions compleixen els objectius del Pla Natura, el full de ruta que aposta per una planificació i gestió del verd perquè sigui més divers, abundant i que afavoreixi la biodiversitat.

Barcelona compleix els objectius marcats en el Pla Natura donant pas al verd amb la millora de 32 espais verds de la ciutat durant el període 2022-23 i amb l’increment de zones verdes a la ciutat, amb els projectes destacats de la Marina del Prat Vermell, Can Clos, Can Batlló, Colònia Castells, el corredor verd de Pi i Margall o el parc de la Sagrera i entorns.

El pla d’inversions de Parcs i Jardins de Barcelona es concreta en la execució de la millora de zones verdes emblemàtiques com son el parc de Cervantes i el parc de l’Oreneta i en la planificació de 16 actuacions de millora més fins al 2023 en espais com son el parc de la Trinitat, els jardins de Can Fabra, el parc del Clot, els jardins de Can Miralletes, els jardins Laribal, els jardins de la Rambla de Sants, els jardins de Mercè Rodoreda, els jardins de Caterina Albert, el parc del Laberint d’Horta, el parc de Can Dragó, el Parc Central de Nou Barris, plaça de la Maquinista, jardins de Sant Pau del Camp, l’interior d’illa Helena Maseras i el parc dels Tres Tombs i els jardins de Cèsar Martinell. El pressupost dels 18 projectes de millora de parcs es de 5,6M€.

El pla d’inversions de parcs i jardins 2022-23 també inclou les 14 propostes seleccionades en els pressupostos participatius relacionades directament amb espais verds amb un pressupost de 7,5M€. Destaquen actuacions com la millora del parc de l’Espanya Industrial, la rehabilitació de la zona històrica del parc del Guinardó o actuacions en el parc de la Pegaso, entre d’altres. També cal afegir en els pressupostos participatius 8 projectes que suposaran la millora d’horts urbans i jocs infantils i 19 relacionats indirectament amb el verd com son la pacificació d’entorns escolars o superilles.

En el pla d’inversions també s’inclouen els projectes de rehabilitació d’edificis situats a parcs o jardins com són la restauració de l’Hivernacle del Parc de la Ciutadella i la rehabilitació del Palau Marquès d’Alfarràs (1era fase).

Paral·lelament, en el període 2022-2023 començaran els projectes d’urbanització de noves zones i eixos verds que contribuiran a fer de la ciutat un espai més agradable, saludable i habitable i que suposen un augment del verd a la ciutat de 8,5 hectàrees:

  • Parc Central Marina del Prat Vermell-19.633 m2
  • Parc de Can Batlló-24.400 m2
  • Urbanització de Can Clos- 9.018 m2
  • Parc de la Colònia Castells- 9.602m2
  • Corredor verd de Pi i Margall- 3.620m2
  • Eixos verds i places verdes-8.680 m2
  • Parc de la Sagrera (sector Colorantes)- 6.051 m2
  • Jardins d’Anna Piferrer- 4.278 m2

Amb l’augment de 8,5 hectàrees es compleixen les previsions del Pla Natura de guanyar 18,6 hectàrees de nou verd a la ciutat des del 2021. A part d’aquests projectes impulsats des de l’Ajuntament, fins al 2023 també estan previstos dos projectes d’urbanització amb col·laboració públic-privada als Jardins de Clara Campoamor i als Jardins de Sant Joan de Déu.

El Pla Natura 2021-2030

Totes aquestes actuacions previstes en el pla d’inversions compleixen amb els objectius establerts en el Pla Natura 2021-2030. Es tracta del full de ruta que defineix les actuacions a curt, mitjà i llarg termini pel que fa al verd i la biodiversitat de la ciutat amb una planificació que continua desenvolupant una planificació i gestió del verd perquè sigui més divers, abundant i que afavoreixi la biodiversitat. I ho fa amb tres eixos prioritaris:

  • Eix 1: Més verd i biodiversitat
  • Eix 2: Conservar i millorar el verd i la biodiversitat
  • Eix 3: Amb i per a la ciutadania