Com podeu protegir-vos dels efectes de la contaminació?

12/01/2018 - 15:09 h

Qualitat de l'aire. Evitar la proximitat als tubs d’escapament, ajustar els pneumàtics a la pressió adequada, ventilar casa vostra en hores amb menys volum de trànsit... Us oferim alguns consells que minvaran la vostra exposició a la contaminació atmosfèrica.

Evitar la proximitat als tubs d’escapament, ajustar els pneumàtics a la pressió adequada o ventilar casa vostra en hores amb menys volum de trànsit són consells fàcils de seguir que minvaran la vostra exposició a la contaminació atmosfèrica i protegiran, per tant, la vostra salut.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona disposa ja del document de referència sobre qualitat de l’aire i afectacions a la ciutat, tant en general com en moments d’episodi de contaminació.

Es tracta d’un recull de recomanacions perquè la ciutadania  pugui protegir-se de l’efecte dels contaminants. També hi trobareu els principis que haurien de guiar les polítiques per afavorir una bona qualitat de l’aire en el nostre entorn i un esment especial a què es pot fer en cas d’episodi de contaminació ambiental.

A continuació, us oferim algunes de les recomanacions presents en el document:

-Quan us desplaceu a peu o en bicicleta, eviteu la proximitat als tubs d’escapament.

-Eviteu moure-us en moto: és el mitjà de transport que comporta una major exposició a la contaminació atmosfèrica.

-Intenteu ventilar el vostre habitatge durant les hores amb menys volum de trànsit.

-Si circuleu en cotxe, ajusteu els pneumàtics a la pressió adequada, reduïu la velocitat de circulació i freneu i accelereu de forma suau. Són gestos senzills amb els quals aconseguireu reduir les emissions de partícules contaminants.

A les aules

Els infants passen bona part del seu dia a les escoles. Per això, és important assegurar-hi un aire net. A continuació, alguns consells:

-Es recomana ventilar les aules en les hores de menys trànsit. Caldria netejar les aules després de la jornada escolar i amb les finestres obertes.

-S’aconsella rentar periòdicament la sorra dels patis, ja que és una font de contaminació de partícules important.

En cas d’episodi de contaminació atmosfèrica…

De forma molt puntual a Barcelona es  poden produir “episodis de contaminació atmosfèrica”, en què durant uns dies o hores els nivells de contaminació de l’aire són especialment elevats.

Durant aquest període curt, es recomana que les persones més sensibles a la contaminació atmosfèrica redueixin l’exercici físic intens, especialment a l’exterior.

Podeu llegir la totalitat del document de referència sobre qualitat de l’aire i afectacions a la ciutat de l’Agència de Salut Pública en el document adjunt (PDF).