El canvi climàtic, l'eix temàtic del 5è Congrés de Ciència

23/05/2018 - 09:25 h

Medi ambient i sostenibilitat. Del 22 al 24 de maig prop de 1.700 alumnes de 40 centres educatius de la ciutat presenten els seus projectes de recerca

Del 22 al 24 de maig prop de 1.700 alumnes entre P5 i 6è de primària exposen els seus projectes de recerca en el 5è Congrés de Ciència. És una eina més per potenciar el treball que s’està fent als centres educatius en l’àmbit de l’observació, la recerca i l’experimentació.

Fa uns anys que s’impulsen a la ciutat actuacions per potenciar i difondre iniciatives que posin de relleu la recerca i la investigació. En són exemples els projectes Ments Curioses o la Mostra de Recerca al Batxillerat. Però també el Congrés de Ciència, que aquests dies s’està celebrant la cinquena edició.

En aquest curs 2017-2018 hi participen nou districtes de la ciutat amb un total de 1.700 alumnes d’infantil i primària. Durant tres dies els nens i les nenes exposen els resultats dels seus projectes de recerca davant tres auditoris: al Cosmocaixa, a Barcelona Activa i al Parc Tecnològic.

Algunes de les preguntes sobre el canvi climàtic que han treballat en les seves investigacions i presentat al congrés són: “Qui produeix més quantitat de CO2: les accions dels alumnes de 5è a l’aula o un viatge amb cotxe des de l’escola a Granada?” o bé “Com podem saber si la qualitat de l’aire que respirem al nostre barri és bona?”.

Consulta el programa del 5è Congrés de Ciència aquí

Concretament, les escoles de Sant Martí participants són: Escola Bogatell (48 infants), Escola Concepción Arenal (23 infants), Col·legi Sagrat Cor del Besòs (50 infants), Escola Els Porxos (25 infants) i Escola Els Horts (48 infants).

Es pot seguir en directe el congrés a través d’streaming i per twitter amb l’etiqueta #5CCiència.

Treball en xarxa 

Aquest model vol posar de relleu el treball en xarxa entre els diferents centres i professorat de les zones que hi participen, sempre amb el suport i l’acompanyament dels Centres de Recursos Pedagògics per a la realització de l’activitat i l’organització de la formació sobre la temàtica escollida.

Estació Ciutat

Aquest any ha col·laborat el CCCB. A que a partir de l’exposició Després de la Fi del Món  i de la proposta artística Environmental Health Clinic (Clínica de Salut Ambiental) s’ha desenvolupat un projecte sobre disseny de futuribles espais naturals a la ciutat de Barcelona amb la intenció de plantejar propostes de millora de les condicions ambientals en entorns urbans. Es tracta de l’anomenat Estació Ciutat, situat a l’encreuament dels carrers Ciutat de Granada i Almogàvers.