El 'Moviment Biochar' arriba al CCCB

09/03/2018 - 13:16 h

Medi Ambient. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) programa una jornada amb xerrades i tallers sobre l'ús del biocarbó (biochar) per descontaminar sòls urbans.

El CCCB acull aquest dissabte 10 de març, d’11.30 a 17.30 h i en el marc del programa Estació Ciutat i l’exposició “Després de la fi del món”, una jornada que debatrà si l’ús del biocarbó, conegut com a biochar, pot ajudar a descontaminar els sòls urbans. La sessió, titulada “Moviment Biochar”, s’articula al voltant de xerrades i tallers sobre l’estudi dels efectes d’aquest carbó vegetal en sòls empobrits i l’ús que en fan algunes cooperatives.

Una bona qualitat dels sòls urbans a les ciutats és imprescindible per aconseguir zones verdes frondoses que permetin millorar la salut de la població a través de la renovació de l’aire. Els sòls urbans, però, com que sovint han estat afectats per activitats industrials, solen estar compactats, per la qual cosa tenen poca capacitat de retenir l’aigua i els nutrients necessaris per afavorir el creixement adequat de les plantes. En alguns casos, aquest terrenys fins i tot poden contenir substàncies contaminants, com poden ser metalls pesants.

Aquesta situació es dóna a diversos punts de Barcelona, encara que és especialment acusada al Poblenou, ja que és una antiga zona de gran activitat industrial. Els tècnics i especialistes que participaran en aquesta jornada plantejaran l’ús del biocarbó com a possible eina de descontaminació de sòls urbans.