Es constitueix el nou Consell Ciutadà per la Sostenibilitat

03/02/2023 - 13:34 h

El dia 1 de febrer es va celebrar el Plenari de constitució del nou Consell al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, com a resultat de les eleccions celebrades aquesta darrera tardor entre les organitzacions de la Xarxa Barcelona + Sostenible.

El dia 1 de febrer es va celebrar el Plenari de constitució del nou Consell al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, com a resultat de les eleccions celebrades aquesta darrera tardor entre les organitzacions de la Xarxa Barcelona + Sostenible.

De l’octubre al desembre de 2022 es va dur a terme el procés electiu per a la renovació del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, l’espai participatiu que representa la Xarxa Barcelona + Sostenible davant l’Ajuntament. El Consell facilita la interacció entre els diferents actors de la ciutat i l’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu d’incidir en les polítiques públiques de sostenibilitat i clima.

D’aquest procés electiu en van resultar escollides 44 organitzacions representants de cinc sectors: associatiu, empresarial, col·legis professionals, centres educatius i universitats. Aquestes, juntament amb entitats significatives de ciutat, grups polítics municipals, administracions públiques i entitats dels districtes, sumen les 58 organitzacions que conformen el nou Consell Ciutadà per la Sostenibilitat.

Una sessió plenària de comiat i de benvinguda

El Plenari de constitució del nou Consell va ser també un acte de reconeixement i agraïment a les organitzacions i persones que n’han format part i ara s’acomiaden. Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica i president del Consell, va donar la benvinguda i va aprofitar per fer una breu valoració en clau de tancament: “Podem estar orgullosos de la feina feta. La consciència sobre l’emergència climàtica ha anat en augment. Hem fet entendre que els canvis són necessaris per tenir una ciutat millor, més justa i pròspera. Però sabem que encara hi ha molta feina per fer, que hem d’accelerar més l’acció de canvi”.

Tot seguit va passar la paraula Lluís Sala, vicepresident sortint del Consell, que va fer uns primers apunts del balanç del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022, en nom de l’anterior Comissió Permanent. També va traslladar al nou Consell reptes prioritaris de futur i recomanacions identificades col·lectivament per a l’orientació del treball.

Es va agrair la implicació i dedicació a les organitzacions sortints del Consell i es va donar la benvinguda a les noves que agafen el relleu, abans de donar pas al punt d’elecció de càrrecs.

Noves Vicepresidències i Comissió Permanent

Les organitzacions Grup d’Interès per la Sostenibilitat Urbana (GIxSU) i Posidonia Green Project van resultar les escollides per majoria absoluta del Ple,  d’entre les vuit entitats que s’havien presentat als càrrecs de Vicepresidències. Assumeixen la Vicepresidència Primera i la Vicepresidència Segona, respectivament, en aquest nou mandat.

També va quedar escollida, per unanimitat, la nova Comissió Permanent, que actua com a òrgan executiu del Ple del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat. La conformen 19 organitzacions incloent la Presidència i les Vicepresidències del Consell.

Arrenca el nou mandat

Seguidament, el nou Consell va posar fil a l’agulla per començar a treballar en la definició d’un marc de treball que succeeixi el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022. Es va encetar un espai de deliberació per identificar prioritats i punts de consens al voltant de tres qüestions: els imprescindibles del nou marc de treball, els reptes i projectes prioritaris a entomar com a ciutat, i els principis que han de regir el funcionament de la Xarxa en la nova etapa.

Prèviament a l’espai de treball, es va oferir una presentació inspiradora sobre l’Assemblea Ciutadana pel Clima a càrrec de Georgina Castañeda, integrant de l’Assemblea i de la seva Comissió de Seguiment.

Totes les aportacions, tant individuals com col·lectives, es van recollir com a material de treball per a la Comissió Permanent.

Finalment, en el  torn obert d’intervencions, l’entitat ATTA Permacultura va presentar el Manifest de la insostenibilitat, que expressa les contradiccions entre la voluntat política explicitada i les accions que es duen a terme, tant a escala local com global.

Podeu recuperar la sessió a través del vídeo del Plenari del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat (01/02/2023)

Tota la documentació i informació sobre les sessions del Consell es publica a la plataforma Decidim Barcelona