La reutilització, de festa!

06/07/2018 - 13:01 h

Residu Zero. El proper dilluns 9 de juliol, el Centre Cívic El Sortidor (plaça del Sortidor, 12) acull la Festa de la Reutilizació, una activitat gratuïta adreçada a nens i nenes que tindrà lloc de 18.30 a 21 hores.

L’intercanvi, la reutilització, els mercats de segona mà o l’aprofitament dels excedents alimentaris, per exemple, són accions encaminades a fer de la prevenció i la reducció des de l’origen la via per avançar en la minimització de la càrrega residual.

El proper dilluns 9 de juliol, el Centre Cívic El Sortidor (plaça del Sortidor, 12) acull la Festa de la Reutilizació, una activitat gratuïta adreçada a nens i nenes que tindrà lloc de 18.30 a 21 hores.

L’objectiu de l’activitat és demostrar que els residus es poden transformar en recursos.

Així, tot reutilitzant diferents elements, els nens i nenes participants a la festa podran construir el seu propi robot, un robot que dibuixa sol!

Tallers i festes de reparació

L’Ajuntament de Barcelona disposa d’un programa de tallers de reparació als centres cívics i casals de barri. Aquest programa es basa en dotar els ciutadans dels coneixements necessaris per reparar els seus propis ordinadors, telèfons mòbils, tauletes, etc. i petits electrodomèstics com ara planxes, torradores, batedores, etc..

L’objectiu d’aquest programa és prevenir els residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEEs) a la ciutat de Barcelona per tal d’estalviar matèries primeres per a la fabricació d’aparells nous, evitar la generació de residus i per tant els costos ambientals i econòmics per la seva gestió, i apoderar a la ciutadania en la cultura del “fes-t’ho tu mateix”, donant valor a la reparació i la restauració.

Aquest programa s’emmarca en l’Estratègia Residu Zero que des de l’Ajuntament s’està impulsant amb la voluntat de recuperar i reutilitzar recursos i matèries primeres i reduir així la generació de residus fomentant-ne la seva prevenció.

El programa combina tallers dirigits i programats amb sessions d’assessorament en les que els ciutadans poden portar els seus aparells espatllats per a que els assessorin i els ensenyin com reparar-los. Apunteu-vos i doneu una segona vida als objectes!

Una eina de prevenció i reducció de residus

La prevenció de residus ha contribuït a canviar la mirada respecte a alguns recursos que es consideraven com a tal i reconèixer-ne el potencial de reutilització i reaprofitament per a perllongar-ne el cicle de vida.

Fins i tot ha començat a ser vista com una oportunitat de negoci per a determinats sectors del món del comerç i l’empresa (els mercats de segona mà, per exemple).

L’intercanvi, la reutilització, els mercats de segona mà o l’aprofitament dels excedents alimentaris, per exemple, són accions encaminades a fer de la prevenció i la reducció des de l’origen la via per avançar en la minimització de la càrrega residual.

Una oportunitat de negoci

A molts països desenvolupats, la venda de recursos de segona mà –no solament de roba- ha anat guanyant progressivament quota de mercat fins a esdevenir un sector econòmic emergent.

L’aplicació d’estratègies de venda similars a les posades en pràctica amb els productes nous han aconseguit posar-los en valor i fer-los atractius a una part creixent de la població, i no només a les persones amb un nivell adquisitiu baix que no poden accedir a béns de gamma més alta. Modificar la percepció dels ciutadans en favor de la prevenció i la reutilització és possible si es fan servir estratègies de comunicació basades tant en els valors socials i ambientals que li són inherents, com en els atractius econòmics i comercials més clàssics.