L’octubre més càlid dels darrers 70 anys provoca que floreixin a la tardor plantes silvestres i fruiters

05/12/2022 - 10:38 h

Calendari ambiental. La calor dels darrers mesos, completament anòmala per l’època de l’any, ha alterat els cicles naturals de moltes espècies modificant el seus períodes de floració i caiguda de fulles.

La calor dels darrers mesos, completament anòmala per l’època de l’any, ha alterat els cicles naturals de moltes espècies modificant el seus períodes de floració i caiguda de fulles.

Les dades de la xarxa FenoCat del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i de l’observatori ciutadà RitmeNatura del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) confirmen que plantes com la farigola, la ginesta o molts arbres fruiters han florit excepcionalment una segona vegada durant aquesta tardor, en què s’ha viscut l’octubre més càlid des de 1950.

Un altre efecte molt vistós d’aquest estiu que s’allarga i d’aquesta tardor que s’escurça és una caiguda de les fulles que s’ha endarrerit aquest 2022, una tendència que fa anys que s’observa i que modifica temporalment el cicle de descomposició.

Barcelona observarà les estacions

L’SMC i el CREAF, conjuntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona, impulsen el projecte de ciència ciutadana Barcelona Reconnecta, que proposa explicar a la ciutadania l’impacte del canvi climàtic en els calendaris naturals mitjançant l’observació. Així, es busca també reconnectar amb la natura, especialment en un entorn urbà com és el de Barcelona. Aquest projecte és possible gràcies a l’Ajuntament de Barcelona.