Posar fi a la utilització del dièsel, eliminar els plàstics d’un sol ús i limitar els vols

11/10/2019 - 14:23 h

Medi ambient i sostenibilitat. Propostes de l’alcaldessa, Ada Colau, en la cimera mundial de ciutats a Copenhaguen per combatre la crisi climàtica.

Les ciutats del món es reuneixen per fer front a l’emergència climàtica en la cimera mundial de ciutats a Copenhaguen. Com a mesures prioritàries, l’alcaldessa de Barcelona ha proposat posar fi a l’ús del dièsel, eliminar el plàstic d’un sol ús, limitar els vols i canviar el model agroalimentari. Ada Colau ha reclamat també més responsabilitat als estats que disposen dels recursos i la governança global.

Un centenar de representants de ciutats d’arreu del món integrades a la xarxa C40 s’han reunit a Copenhaguen i han assumit com a pròpies les tesis del Global New Green Deal, que reconeix l’emergència climàtica i reivindica un paper actiu de les metròpolis i dels estats.

En la seva intervenció, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat un canvi real del model productiu i econòmic. Com a accions prioritàries, reclama una data límit per posar fi a la utilització del dièsel; apostar per les energies renovables; eliminar els plàstics d’un sol ús, que contaminen els oceans; limitar els vols de trajectes curts que es poden fer amb tren, i un canvi en la indústria agroalimentària, actualment insostenible.

Zona de baixes emissions el 2020

Barcelona farà el seu propi decret d’emergència climàtica, que serà efectiu l’1 de gener de 2020. La declaració coincidirà amb la implantació de la zona de baixes emissions permanent, que prohibirà la circulació dels vehicles més contaminants els dies feiners de 7.00 a 20.00 hores.

La mesura afectarà 125.000 vehicles en els pròxims quatre anys i permetrà reduir en un 30% les emissions de NO2, que són la font principal de contaminació atmosfèrica a la ciutat i cada any provoquen la mort prematura de 350 persones.

Tres accions entre les cent millors iniciatives contra l’emergència climàtica

L’informe Cities 100, elaborat per la xarxa mundial de ciutats C40, ha seleccionat tres accions contra el canvi climàtic impulsades per l’Ajuntament de Barcelona a la ciutat entre les cent iniciatives climàtiques més ambicioses del món.

D’una banda, la lluita contra la pobresa energètica i la defensa dels drets energètics que fan els onze punts d’assessorament energètic. De l’altra, el pla Clima, un programa estratègic amb 242 mesures per afrontar els efectes del canvi climàtic. I, finalment, Barcelona Energia, el primer operador públic i metropolità d’energia de proximitat i renovable, que abasteix els equipaments i serveis municipals i prop de vint mil llars.