Unitat de les administracions per mantenir la ZBE a les rondes de Barcelona

30/05/2022 - 14:53 h

L’Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona han presentat recursos de cassació per la sentència del TSJC que anul·la l’ordenança de la zona de baixes emissions.

L’Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona han presentat recursos per la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) que anul·la l’ordenança de la zona de baixes emissions de Barcelona (ZBE), actualment vigent. Les tres administracions han refermat en els recursos l’obligació de protegir el dret de la salut de les persones i han destacat que la sentència va en contra de les normatives europees i estatals.

De fet, la Llei de canvi climàtic i transició energètica obliga les ciutats de més de cinquanta mil habitants a tenir activa una zona de baixes emissions (ZBE), el Tribunal de Justícia de la UE ja ha anunciat sancions per incompliment dels límits de contaminació i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) aposta per reduir els llindars permesos de contaminació. A més, en els recursos es considera que no és desproporcionat aplicar les restriccions a partir de les dades de les dues estacions de la ciutat, ja que les estacions són representatives de la majoria de carrers que tenen la mateixa fisonomia i les mateixes característiques.

Amb la presentació d’aquests recursos es reforça el compromís de totes les administracions d’accelerar el desplegament de la ZBE per reduir la contaminació a les ciutats i defensar-la davant l’emergència climàtica.

Actualització de l’ordenança municipal

Paral·lelament a la presentació del recurs, ja es treballa per posar al dia l’ordenança municipal de la ZBE. Participaran en aquest procés nou entitats, diversos agents i la ciutadania per assegurar-ne la implantació i millorar-la si fos necessari a través d’un procés de participació. Una vegada dut a terme aquest debat participatiu, s’iniciarà el procés per aprovar la nova ordenança actualitzada.

La ZBE engloba cinc municipis metropolitans (Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i part dels municipis de Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs) i ha estat el model de referència per a la implantació de la ZBE a la resta d’Espanya. El desplegament d’aquesta mesura ha permès reduir més de sis-cents mil desplaçaments de vehicles molt contaminants.

Segons l’OMS, la contaminació de l’aire és el principal risc ambiental de les grans ciutats, ja que augmenta la mortalitat prematura i escurça l’esperança de vida, i afecta especialment infants, gent gran, dones embarassades i persones amb problemes de salut.

La millora de la qualitat de l’aire, arran dels canvis realitzats a la ciutat, ha permès reduir al voltant de 125 morts anuals (el 0,8% del total de morts) respecte als valors del 2017, el 5% dels nous casos d’asma infantil (110 casos anuals) i l’1% dels nous casos de càncer de pulmó (15 casos anuals).