Vuit experts locals i internacionals han debatut a Barcelona sobre el futur de l'aigua

20/12/2018 - 13:46 h

Aigua. Clou cicle de xerrades-debat “Aigua, ciutadania, Barcelona: Perspectives i prospectives “. Vuit experts locals i internacionals han conversat sobre els reptes de la gestió de l’aigua en el marc del canvi climàtic.

L’Ajuntament de Barcelona ha impulsat del 13 d’octubre al 18 de desembre el cicle de xerrades-debat “Aigua, ciutadania, Barcelona: Perspectives i prospectives “a l’espai veínal Calàbria 66. Vuit experts locals i internacionals han abordat els reptes de la gestió de l’aigua a la ciutat en el marc del canvi climàtic.

L’organització d’aquestes xerrades ha format part del Memorial de l’Aigua, una iniciativa municipal en col·laboració amb diverses entitats i equipaments que proposa una programació d’activitats entorn de l’aigua com a bé públic, universal i escàs que cal valorar, mantenir i conservar entre tothom. La iniciativa culminarà el 22 de març de 2019 amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua.

La conferència inaugural del 23 d’octubre va anar a càrrec del sociòleg José Esteban Castro, que va analitzar les geopolítiques de l’aigua i els principis que l’haurien de regir. El 30 d’octubre, el professor d’història de l’arquitectura i de la ciutat a la Universitat Politècnica de Catalunya, Manel Guàrdia, va repassar l’evolució de la gestió i titularitat de l’aigua a través de la història. També hi va haver espai per a la reflexió sobre l’aigua com a dret humà, el 6 de novembre, de la mà de Leo Heller, Relator Especial de les Nacions Unides sobre el Dret humà a l’aigua potable i al sanejament.

L’empresa pública de l’aigua, Barcelona Cicle de l’Aigua SA (BCASA) també juga un paper important en la gestió de futur de l’aigua. Així ho va explicar el 13 de novembre el director de Planificació i Innovació de BCASA, Xavier Varela. El punt de vista de la legalitat el va donar l’experta en drets d’aigües Isabel Caro-Patón, el 27 de novembre, que va posar de manifest les fortes tensions que existeixen a l’hora de regular la gestió de l’aigua. El 4 de desembre la conferència “Reptes i desafiaments en la gestió de l’aigua a Catalunya”, a càrrec de Jordi Molist va exposar els reptes compartits que afronten l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Ajuntament de Barcelona.

L’11 de desembre, el catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona Anton Costas va conversar sobre les condicions exigibles a un regulador de servei públic d’aigua, des la perspectiva de la funció social d’aquesta. Per últim, el 18 de desembre, la clausura del cicle de xerrades va anar càrrec de Joan Gaya, comissari del Memorial de l’Aigua, amb una conferència sobre les dinàmiques remunicipalitzadores de l’aigua.

El format de debat-xerrada, presentat i moderat pel comissari Joan Gaya i han incidit en els aspectes més vius del debat sobre la gestió de l’aigua a la ciutat, els conflictes i el futur del servei municipal en relació a la seva governança, el reconeixement del dret a l’aigua, els reptes tecnològics i financers.

Un context de canvi

L’oportunitat dels debats ha vingut subratllada pel fet que Barcelona viu moments molt importants en relació a l’aigua. Passats 150 anys de l’aprovació del Pla Cerdà, ha assistit a la substitució d’un servei públic municipal per un servei privat que s’ha afermat i mantingut en les diferents conjuntures. Actualment, però, està pendent d’una sentència de Tribunal Suprem que pot ratificar l’anul·lació d’aquesta forma de gestió.

L’intens moviment social que ha posat en qüestió el sistema de relacions entre l’administració i les empreses privades del sector està pendent d’aquests sentència i de la resposta que l’administració municipal, donarà a les demandes socials de transparència i participació pública en la gestió del servei. Per aquest motiu l’Ajuntament de Barcelona ha decidit intervenir per assegurar el control públic futur sobre aquest servei i en aquesta línia ha organitzat el cicle de debats que aquesta setmana ha finalitzat.