Els prototips del repte llançat per l'Ajuntament ja fan ombra
Crear un element innovador modular, temporal i sostenible que permeti generar zones d’ombres a l’espai públic, allà on no sigui possible plantar-hi arbres. Aquest va ser el repte que l'Ajuntament de Barcelona va llançar l’any passat, i que avui ja comença a ser una realitat. Els tres projectes guanyadors del repte s’han materialitzat en tres grans prototips que ja comencen a fer ombra al carrer.
El primer dels tres prototips del repte de generació d’ombratge efímer instal·lat a l’espai públic i promogut per promogut per la Fundació BIT Habitat i l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de l’Ajuntament és “A l’ombra del trencadís”, creat per Arquitectura de Contacte, amb un acord de col·laboració amb Tall Fusta. Des de fa uns dies, aquesta gran estructura de fusta que genera espais d’ombra i també zones d’estada per al veïnat, on poden seure, ja s’està provant a la rambla de Badal, 113, a prop de l’escola Cavall Bernat, a Sants-Montjuïc.
També s’ha instal·lat, al costat del Museu Blau, al Fòrum, el prototip “Mar d’ombres”, creat per BATEC, un pol cooperatiu integrat per Lacol, Aiguasol, Societat Orgànica i SEBA. El sistema fa servir un mòdul bàsic estructural estandarditzat que s’utilitza sovint com a hivernacle en el món agrícola. Cadascuna d’aquestes estructures té unes dimensions de 3 x 6,4 x 3,5 a 6 metres, i se’n poden posar tantes com calgui, adaptant-se a l’espai públic.
La plaça Comercial, davant d’El Born Centre de Cultura i Memòria, és l’espai on es col·locarà aquesta setmana el darrer prototip, “Oasis. Ombra per a tothom”, presentat per l’equip format per Denvelops i Eurecat. Es tracta d’un sistema industrialitzat de revestiments calats, basat en peces de petit format que es mouen amb el vent i que es poden combinar en diferents densitats i patrons segons les necessitats de cada espai.
Una prova de quatre mesos
Els tres prototips del repte promogut per la Fundació BIT Habitat i l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de l’Ajuntament, es provaran ara en aquests entorns reals de la ciutat durant quatre mesos. Així, se’n podrà comprovar el funcionament, la resistència i durabilitat, així com l’ús que en fa la ciutadania.
Un cop passin els mesos de prova i les estructures s’hagin provat, els resultats serviran per avançar en l’adaptació i la resiliència urbana, per millorar el confort tèrmic de l’espai urbà i millorar la salut de la ciutadania. L’objectiu és que l’Ajuntament els pugui fer servir com a elements per generar ombra durant els mesos de més calor a carrers i places on no es poden plantar arbres.