Engega la programació especial del Dia Mundial del Medi Ambient

..
01/06/2023 - 10:50 h

El Dia Mundial del Medi Ambient se celebra el dia 5 de juny a nivell internacional des del 1973 i Barcelona s’hi suma, un any més, amb un ampli programa d’activitats d’educació ambiental. El focus es posa en l’emergència climàtica i en la necessitat d’actuar d’una manera urgent diversificant els tipus de formats i temàtiques per tal d’aconseguir-ho. 

Una vintena d’activitats es desplegaran del 2 al 18 de juny en espais i equipaments d’educació ambiental de la ciutat per tractar temes com el cicle urbà de l’aigua, la biodiversitat a la ciutat, les formes de mobilitat sostenible, la prevenció de residus, l’estil de vida residu zero, l’agricultura o la meteorologia, entre d’altres.

PROGRAMA D’ACTIVITATS 2023

2 de juny, de 9 a 13 h 

El Rec Comtal i les cases de l’aigua  Itinerari guiat des de Montcada (Reixagó) a la Trinitat Vella i la Trinitat Nova. El camí de l’aigua i la infraestructura de l’abastament d’aigua a la Barcelona preindustrial. Organitza: Aula Ambiental de la Casa de l’aigua, membre de la XEAB. Inscripcions: casadelaiguadt8@bcn.cat

2 de juny, de 10 a 19 h 

Paisatges nocturns de Collserola Exposició d’una sèrie de fotografies nocturnes de Francesc Muntada. Cedida pel Consorci del Parc Natural de Collserola. Organitza:  Aula Ambiental de la Casa de l’aigua, membre de la XEAB. 

3 de juny, de 10 a 13 h 

Els arbres del barri, els nostres altres veïns  Itinerari passeig per conèixer els arbres del barri amb Enric Arús (Associació d’Amics del jardí botànic de Barcelona) i, seguidament, presentació de la guia d’arbres d’Enric Orús.  Organitza:  Aula Ambiental de la Casa de l’aigua, membre de la XEAB. Inscripcions: casadelaiguadt8@bcn.cat 

3 de juny, d’11 a 14 h

Autoreparació de bicicletes  Taller per aprendre a reparar la teva bicicleta. Coincidint amb el Dia Mundial de la Bicicleta, el col·lectiu Las Palometas ens ajudarà a reconèixer què li passa a la nostra bici i com solucionar-ho. Organitza: Aula Itinerant del poble Sec, membre de la XEAB. Inscripcions al web de l’aula.  

3 de juny, de 12 a 13 h

On, com, aigua? Espectacle familiar a càrrec de la pallassa Toli per tractar la temàtica de l’aigua, de gran importància per la sostenibilitat i la supervivència del nostre planeta. La Toli es despertarà seguint la seva rutina, però de sobte… es quedarà sense aigua! Quines aventures li esperen per aconseguir l’aigua que necessita? A càrrec de Natalia Quintana Soriano. Edat recomanada a partir de 3 anys. Organitza: Aula Ambiental de Sant Andreu, membre de la XEAB i Casal de Barri Torre de la Sagrera Inscripcions:  Casal de barri Torre de la Sagrera (info@torrelasagrera.cat; 931 538 381).

6 de juny, inauguració a les 18 h 

El teatre de les plantes  Inauguració de l’exposició realitzada entorn de la Serra de Collserola. En aquest projecte, les artistes Monica Kopatschek i Ana López busquen desplegar les formes i símbols recurrents de la naturalesa a través del gravat i l’aquarel·la. Fins el 28 de juny. El teatre de les plantes és un projecte produït per l’Ajuntament de Sant Cugat, en el marc de la Convocatòria Projectes Artístics de Ciutat. Organitza: Centre Cívic Vallvidrera -Vázquez Montalbán, membre de la XEAB. 

6 i 8 de juny, tres sessions

Escapa’t del canvi climàtic Escape room de temàtica ambiental. L’astúcia, el coneixement i el treball en equip són la clau per acomplir la missió: evitar una catàstrofe i escapar-se del canvi climàtic. 

Dia 6, sessió de 16 a 17 h. Organitza:  Aula Ambiental de Sagrada Família, membre de la XEAB. Cal inscripció prèvia al web de La Fàbrica del Sol.

Dia 6, sessió de 17.30 a 18.30 h. Organitza:  Aula Ambiental de Vil.la Urània, membre de la XEAB. Cal inscripció prèvia al web del CC Vil·la Urània.

Dia 8, sessió 16 a 17 h. Organitza: Xarxa d’Equipaments Ambiental de Barcelona. Cal inscripció prèvia al web de La Fàbrica del Sol.

Dia 8, sessió de 19 a 21 h. Organitza: Centre Cívic Vallvidrera -Vázquez Montalbán,membre de la XEAB. Cal inscripció prèvia al web del centre. 

8 de juny, d’11 a 12 h 

Com portar una vida més sostenible amb el residu zero Xerrada per aprendre les bases del residu zero, a més de consells i trucs útils per implementar-lo en alguns hàbits del dia a dia com la compra, l’alimentació, la llar o la cosmètica. Organitza:  Aula Ambiental de Les Corts-Can Déu, membre de la XEAB. Cal inscripció prèvia al web del Centre Cívic Can Deu.

8 de juny, de 17 a 18 h 

Banyistes al rescat!  Activitat infantil per descobrir de quina manera podem mantenir l’aigua neta de residus. A partir de 7 anys. Activitat en col·laboració amb el projecte europeu iBATHWATER, Ajuntament de Barcelona i BCASA. Organitza:  Centre de la Platja, membre de la XEAB. Inscripcions: centreplatja@bcn.cat o 932 565 194 (en horari de 10h a 14h, de dimarts a diumenge). 

8 de juny, de 17.30 a 18.30 h 

Biodiversitat nocturna Passeig al capvespre per l’entorn de la casa de l’aigua i Collserola per esbrinar indicis i rastres de la biodiversitat. Organitza:  Aula Ambiental de la Casa de l’aigua, membre de la XEAB. Inscripcions: casadelaiguadt8@bcn.cat 

9 de juny, de 12 a 14.30 h

Celebració amb la xarxa del Dia Mundial del Medi Ambient, amb el lema “La Xarxa en transformació”. El nou Consell Ciutadà per la Sostenibilitat ens explicarà les noves passes que donarà la Xarxa en aquest escenari de canvi en què es troba. Mentre Marta Tafalla, professora de Filosofia a la UAB i autora del llibre “Filosofía ante la crisis ecològica”, serà la ponent convidada que ens parlarà sobre la crisi ecològica des de perspectives com la filosòfica i l‘ètica. Cal inscripció prèvia al web de Barcelona + Sostenible.

9 de juny, de 18 a 19.30 h

Observació meteorològica. La meteo de km 0 Xerrada a càrrec de Carles Nerín i Alfons Puertas, meteoròlegs de l’Observatori Fabra, i Pedro Guerrero de Viatge a la Barcelona Secreta. Constatarem com els observadors meteorològics són com notaris del temps i com una bona observació és un pas previ imprescindible per una bona previsió meteorològica. Prèviament, visita comentada a l’espai expositiu Comas i Solà que va ser, a més d’astrònom, un dels fundadors de l’Observatori Fabra.  Organitza: Aula Ambiental Vil·la Urània, membre de la XEAB. Cal inscripció prèvia al web del Centre Cívic Vil·la Urània.

9 de juny, de 18 a 19.30 h 

Cicle d’agricultura de proximitat Sarrià-Sant Gervasi “Cuinem amb productes de Collserola” La marca de garantia Producte de Collserola és un distintiu de productes agroalimentaris de qualitat, proximitat, garantia, territori, identitat i de temporada que estan produïts en l’àmbit territorial del Parc Natural. Vine a conèixer alguns d’aquests productes, tot cuinant una deliciosa recepta. Organitza: Aula Ambiental Vil·la Urània, membre de la XEAB. Cal inscripció prèvia al web del Centre Cívic Vil·la Urània.

9 de juny, de 17 a 18 h  

Descoberta de la Morella Roquera Sortida familiar de descoberta de l’origen etimològic de Vallvidrera, relacionat estretament amb una planta medicinal amb el nom de Morella Roquera. En aquesta sortida aprendrem quina importància tenia aquesta planta a Vallvidrera, tant que fins i tot  és la que dona nom a la vall. A càrrec d’Aleix Castejón, ambientòleg. Organitza: Centre Cívic Vallvidrera -Vázquez Montalbán, membre de la XEAB. Cal inscripció prèvia al web del centre.

10 de juny, dues sessions

Passegem pel parc de la Tamarita Descobrirem la importància que té aquest jardí històric adaptat a parc urbà per a conservar la natura. 

De 10 a 11 h. Organitza: Centre Cívic Vallvidrera – Vázquez Montalbán, membre de la XEAB. Cal inscripció prèvia al web del centre.

D’11.30 a 12.30 h Organitza: Aula Ambiental Vil·la Urània, membre de la XEAB. Cal inscripció prèvia al web del CC Vil·la Urània.

10 de juny, de 12 a 13.30 h  

Collage i natura. Taller creatiu per a tota la família. En aquest taller posarem al teu abast elements de la natura i de la plàstica per crear un/una Espanta-Pantalles! Un follet del bosc que ve a recordar-nos que hem d’estar en contacte amb la natura, i passar també estones amb la família, amb els amics i amb la nostra creativitat manual. Inventarem cadascú el seu personatge. A càrrec de Cristina Sabaté, il·lustradora. Organitza: Centre Cívic Vallvidrera -Vázquez Montalbán, membre de la XEAB. Cal inscripció prèvia al web del centre.

Diumenges 11 i 18 de juny, a partir de les 11 h

Activitats familiars a la Clariana del Parc de les Glòries. Tallers, jocs i espectacles  sense inscripció prèvia. També es mantenen les rutes habituals per conèixer aquest nou entorn verd urbà.