Les colles de Sant Medir, 186 anys endolcint Barcelona

2 març, 2016 | Actualitat, Barcelonins, Insòlit

L’origen de la festa de Sant Medir és prou conegut: tot va començar quan Josep Vidal Granés, un forner del carrer Gran de Gràcia va pujar fins a l’ermita del sant, a Collserola, amb un sac de gemecs i repartint llaminadures per tal de donar compliment a una promesa que havia fet. Aquell primer pelegrinatge de l’any 1830 es va repetir els anys següents, cada 3 de març, dia de Sant Medir. I cada any anava creixent el nombre de familiars i amics que acompanyaven Josep Vidal en el seu romiatge. S’havia format la primera colla. I les colles van acabar convertint-se en un dels elements clau de la festa.

Al primer grup de persones que van acompanyar Vidal Granés en els primers romiatges a l’ermita de Sant Medir ben aviat van afegir-se altres grups, i la devoció pel sant es va anar estenent, més enllà de la Vila de Gràcia, per diverses poblacions del pla de Barcelona, avui barris de la ciutat. El periodista i historiador local Albert Musons, que l’any 2007 va publicar el llibre Les colles de Sant Medir: Història, llegenda i tradició, explica que la tradició de formar colles és anterior a l’aparició de la festa de Sant Medir i apunta com a precedents altres tradicions citades per l’historiador Francesc Curet al llibre Visions barcelonines, 1760-1860. Muralles enllà: “Pel carrer Gran desfilaven les alegres colles uniformades dels romeus de sant Muç, les comparses carnestolenques i els cors pasquals de les Caramelles que, a Gràcia, tenien una gran difusió.”

Així doncs, el fet d’agrupar-se i organitzar-se en colles era, d’alguna manera, el procés lògic. I la tradició va anar estenent-se pel pla. Així explica Musons el naixement de la colla degana: “Només cinc anys després de la mort de Josep Vidal, el 1861, el poble aleshores independent de Sant Gervasi de Cassoles acollí el naixement d’una nova colla, la que té l’honor de ser la degana, l’Antiga de Romeus de Sant Medir, l’Antiga de Sant Medir.” Sembla que els impulsors en van ser Isidre Figueres, propietari d’una adrogueria i cereria a la plaça de la Bonanova, i Bernardí Valls, caixer de l’Ajuntament de Sant Gervasi de Cassoles.

Uns quants anys més tard, el 1887, es va produir una escissió i uns quants socis van fundar la Colla Nova de Sant Gervasi, que anys després va passar a dir-se Agrupació Bonanova, nom que ha perdurat fins a avui; actualment, de fet, aquesta colla és la segona més antiga de totes. I ja al segle XX, i amb la Vila de Gràcia agregada a Barcelona, es va fundar la Unió Gracienca, l’any 1901. De les que encara sobreviuen, l’any 1912 va néixer La Humorística, i el 1917, La Llibertat Gracienca. A Sarrià la tradició de Sant Medir va arribar l’any 1925 gràcies a Jaume Cadena, un comerciant procedent de Gràcia que va fundar la colla Els Medins de Sarrià, i tres anys més tard, el 1928, va aparèixer la Colla de Sarrià, precedent de la Nova de Sarrià. Un any abans s’havia fundat a Gràcia la colla La Gardènia.

A Sants hi ha documentada, l’any 1933, la Penya Romeus de Sant Medir de Sants, i l’any 1949 es va fundar la colla La Parròquia de Sant Medir, impulsada pel primer rector, mossèn Amadeu Oller. Al Poble-sec consta, l’any 1919, la colla La Unió de Barcelona, i entre els anys 1957 i 1984 hi va existir Els Benavinguts del Poble Sec.

Explica Albert Musons: “En el decurs del primer terç del segle XX —fins a l’esclat de la Guerra Civil—, les colles es multiplicaren abundosament. En aquesta època es té constància del naixement d’un total de trenta-vuit noves agrupacions, amb durades molt diferents i irregulars, en diversos barris: Gràcia, Camp d’en Grassot, Poble Sec, Sarrià, Ciutat Vella, Sant Gervasi i Sants.” El mateix Musons afirma: “Moltes d’aquestes colles estigueren relacionades o sorgiren del mateix teixit associatiu, aspecte que demostra l’indubtable arrelament de la tradició als respectius territoris.” Entre moltes altres cita la lligada al Club Esportiu Europa, que aquest any 2016 torna a ser present a la festa acompanyant la colla La Tradicional de Gràcia.

Entre les colles fundades després de la Guerra Civil, hi ha La Moderna de Gràcia, que es va fundar el 1948 i deu el seu nom al fet que va ser la primera que tenia la voluntat d’acollir-hi dones en qualitat de sòcies de ple dret. Aquells anys, i fins a la dècada del 1960, hi va haver una nova època daurada pel que fa a l’aparició de colles, tot i que moltes van desaparèixer alguns anys després.

Molts dels noms de les colles que han existit al llarg dels 186 anys d’història de la festa són força curiosos, i es nota que van ser pensats amb ironia. Altres són descriptius de l’entitat o del bar que els donava aixopluc, perquè la seu de la gran majoria de colles és i ha estat algun bar. Alguns dels noms de colles que han existit en algun moment són: Els Amics, Els Pacífics, Els Bons Amics, Els Recreats (perquè es trobaven al Café El Recreo), Els Ben Fets de Gràcia, Els Ben Plantats, Els Formals de Gràcia, Els Tiets, El Xut, Els Desavinguts o la ja citada Els Benavinguts del Poble Sec. I entre colles d’entitats, a més de la citada del Club Esportiu Europa, hi ha el Grup Sant Medí de la Societat l’Artesà, Els Amics del Casal Català (era el Casal Català Autonomista de Gràcia), o els Lluïsos de Gràcia.

Actualment hi ha vint-i-quatre colles agrupades a la Federació de Colles de Sant Medir, que és l’entitat que organitza el romiatge i totes les activitats que se celebren a l’entorn de la festa. La primera vegada que es van unir les colles per tal de poder gaudir d’una organització conjunta va ser l’any 1926, i segons Albert Musons, els impulsors de la iniciativa van ser romeus de L’Antiga de Sant Medir i de La Llibertat Gracienca. No se sap fins quan va durar, però hi ha constància que l’any 1930 encara existia. Posteriorment, l’any 1951, alguns dels romeus que ja havien participat en la formació de la primera experiència van impulsar la creació de la federació actual.

Peus de foto: Banderers de les colles de Sant Medir. Any 1932. Autor: J. M. Sagarra – Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB). | Banderer de la Colla Nova de Sarrià a la plaça de Sarrià, l’any 1935. Autor: Carlos Pérez de Rozas – AFB. | Colla dels Ciclistes de Gràcia pujant pel carrer Gran de Gràcia, l’any 1955. Autor: Pérez de Rozas – AFB. | Colla Els Novells de Sant Medir, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, a la dècada del 1910. Autor: Frederic Ballell – AFB. | Romeus a cavall pel carrer Gran de Gràcia. Any 1952. Autor: Desconegut-AFB. | Colla de Sant Medir al principi del carrer de l’Escorial (entre la travessera de Gràcia i la plaça d’en Joanic), l’any 1948. Autor: Desconegut-AFB. | Membres d’una colla de Sant Medir repartint caramels a la plaça de Lesseps. Any 1932. Autor: J. M. Sagarra – AFB. | Un colla de Sant Medir passant per la plaça de Lesseps l’any 1932. A la part inferior de la imatge es pot veure un neuler amb la màquina a l’espatlla. Autor: J. M. Sagarra – AFB.