Sant Jordi 2013. Llibres, roses i solidaritat

18 abril, 2013 | Actualitat, Fem xarxa

La diada de Sant Jordi té quelcom d’especial. És festa gran a Catalunya, però és dia feiner. De fet, quan s’escau en diumenge sembla que la diada perdi intensitat. És com si la celebració necessités fer-se en feiner. Aquell dia sembla que tothom estigui més content. Llibres i roses omplen la ciutat. El centre de Barcelona i tots els barris són plens d’escolars que surten a viure la festivitat i la tradició. Als carrers, al metro, als autobusos… es pot veure una munió de persones amb roses i llibres a les mans i un somriure a la cara… Entre el munt d’activitats que s’organitzen per celebrar la diada, n’hi ha algunes d’especialment solidàries.

El Pregó de la Lectura de Sant Jordi obrirà oficialment, el dia 22 a la tarda, el conjunt d’activitats de la diada, tot i que no serà la primera, perquè els actes relacionats amb aquesta festivitat comencen uns dies abans i s’allarguen uns dies després. El Pregó d’enguany serà a càrrec de l’escriptor Albert Sánchez Piñol, que s’afegeix a la llista d’escriptors que l’han protagonitzat i que va començar l’any 2003 amb José Saramago i entre els quals hi ha el recentment desaparegut José Luis Sampedro.

Biblioteques de Barcelona haurà començat la celebració els dies 18 i 19 amb un to solidari, amb la campanya de donació de sang a deu biblioteques, una per districte. A la ciutat hi ha també altres iniciatives perquè tothom, grans i petits, tingui el seu llibre i la seva rosa. Una de les propostes més conegudes és “Roses contra l’oblit”, impulsada per Amics de la Gent Gran i que té la col·laboració de l’Ajuntament. Es tracta de portar una rosa a una persona gran que visqui sola i fer-li una estona de companyia.

A banda de la campanya de donació de sang dels dies 18 i 19, Biblioteques de Barcelona organitza un munt d’activitats de tota mena i per a totes les edats, entre les quals hi ha intercanvi de llibres, presentacions i tallers de roses de paper, entre moltes altres propostes.

La Casa de la Ciutat obre les portes perquè la ciutadania pugui trepitjar les parts més nobles de l’Ajuntament: l’Escala d’Honor, la Galeria Gòtica o el Saló de Cent. Hi haurà visites guiades, des de les 10.00 hores fins a les 20.00 hores, amb accés pel carrer de la Ciutat. A la plaça de Sant Jaume, a l’esquerra de la porta de l’Ajuntament, hi haurà, com cada any, la parada amb publicacions municipals, on podreu trobar els llibres editats per l’Ajuntament de Barcelona.

Al portal www.bcn.cat hi trobareu un web sobre Sant Jordi, amb informació de tota mena i totes les activitats que s’organitzen a la ciutat amb motiu d’aquesta diada.