Fotografies de moda que es converteixen en obres d’art

19 gener, 2016 | Actualitat, El teu Ajuntament, Insòlit

El Museu del Disseny de Barcelona presenta fins al 27 de març l’exposició “Distinció. Un segle de fotografia de moda”. La mostra inclou 160 imatges dels 38 fotògrafs més rellevants del panorama estatal dels darrers 100 anys, els quals van immortalitzar unes peces de roba que van néixer per ser efímeres.

Quins han estat els trets comuns de la fotografia de moda al llarg del temps? Com ha evolucionat? Per què fascina tant? Les respostes les trobareu a l’exposició “Distinció. Un segle de fotografia de moda“, que es pot visitar al Museu del Disseny de Barcelona fins al 27 de març i a través de la qual podreu contemplar 160 imatges del darrer segle fetes per 38 dels fotògrafs més rellevants del panorama estatal. És el cas de Juan Gyenes, Leopoldo Pomés, Oriol Bernad, Manuel Outumuro o Txema Yeste, entre altres noms. De fet, un dels objectius de la mostra és donar valor a la fotografia de moda com a gènere autònom.

L’exposició es divideix en 7 seccions, cadascuna de les quals està representada per una selecció de fotografies que mostren l’evolució i la forma d’entendre la fotografia de moda. S’hi poden veure, per exemple, imatges de la dècada dels quaranta, que mostren dones amb caràcter, seductores i misterioses, inspirades en les imatges d’actrius famoses de Hollywood. En canvi, a les fotografies dels anys seixanta s’introdueixen temes relacionats amb la dansa. Per això les models eren fotografiades amb postures i gestos que emulaven els de les ballarines. Però també hi ha imatges futuristes, màgiques i oníriques; altres que juguen amb conceptes com la identitat i la diferència, i també hi ha instantànies que juguen amb els paisatges.

Al final del recorregut el visitant pot consultar, mitjançant 3 pantalles, les 464 imatges que integren la col·lecció de fotografia de moda del museu, la més representativa de l’Estat espanyol.

La mostra incorpora reproduccions tàctils de les imatges per poder percebre-les a través de línies i textures. A més, les obres van acompanyades d’audiodescripcions, i també hi ha textos en braille i amb macrocaràcters. Els grups de persones amb diversitat funcional poden sol·licitar una visita guiada.