Guies d’història urbana per descobrir la ciutat

7 maig, 2014 | Barcelonins, El teu Ajuntament, Insòlit

Barcelona gaudeix d’una climatologia força benigna que convida a passejar per l’espai públic que, per altra banda, és ple de racons per descobrir i de llocs per visitar. I ara que ja ha arribat el bon temps, pot ser una bona ocasió per aprofitar les guies d’història urbana editades pel Museu d’Història de Barcelona, Muhba, amb itineraris que permeten conèixer diverses èpoques i situacions de la més que centenària història de la ciutat. Hi ha fins a 14 propostes diferents.

Les guies es presenten en format d’un desplegable que conté, en una banda, informació del tema o l’època objecte de l’itinerari que es proposa i, en l’altra, hi ha un mapa amb la situació dels llocs per visitar. Tot plegat és il·lustrat amb dibuixos, cartells, fotografies o reproduccions de documents, segons sigui el cas. La col·lecció es va començar a principi de l’any 2011 i el darrer títol que ha vist la llum fins ara es va presentar el 30 de gener passat a la Casa del Guarda del Park Güell.

Les propostes del Muhba, amb un punt de vista innovador, són molt diverses i diferents i permeten veure i conèixer la ciutat des d’òptiques múltiples i variades, des de la Barcino romana fins gairebé l’actualitat. Algunes són d’àmbit territorial, com el Poblenou o la Diagonal, i altres són de caire temàtic, com les cooperatives o els teatres. La seva intenció és posar en relació elements del patrimoni amb la història urbana.

Entre els títols publicats fins ara, podem trobar temes clàssics, com un recorregut per l’obra de Gaudí (Gaudí/BCN) o els parcs (Parcs 1871-1992/BCN), encara que el tractament no sigui gens clàssic; propostes que ens acosten a moments de la història menys coneguts, com els orígens de la Barcelona industrial o la influència de l’Orient en una determinada època.

Indianes 1736-1847/BCN és el títol de la guia que explica com la proliferació de les empreses manufactureres dels teixits, conegudes com a indianes, van ser a l’origen del desenvolupament de la indústria a Barcelona. I proposa un recorregut per les cases-fàbrica que encara queden en peu als barris del Raval i de Ribera – Sant Pere. Una altra guia ens parla d’una de les indústries que han marcat la història més propera de la ciutat, el títol de la qual és SEAT 1950-65/BCN. A través de sis punts situats als barris de la Marina i Zona Franca – Port, podem conèixer com la implantació d’aquesta empresa va ser bàsica per al pes econòmic, laboral i sindical de Barcelona i, també, per al creixement del parc automobilístic.

Una de les guies més curioses és la que s’endinsa en la influència que el món oriental va tenir a la ciutat, sobretot a partir de mitjan segle XIX. La moda oriental es va fer ben palesa en els teixits, la pintura, l’escultura o l’arquitectura. Encara avui és possible trobar bon exemples d’aquesta atracció per Egipte i el Pròxim Orient o l’Àsia Oriental en edificis repartits per tota la ciutat, com les places de braus de les Arenes o la Monumental; el Palauet Albéniz, a Montjuïc; la casa Vicens, de Gaudí, a Gràcia; la casa Ferran Guardiola, a la cantonada dels carrers de Muntaner i del Consell de Cent, o en alguns panteons familiars dels cementiris de Montjuïc i del Poblenou.

Defensa 1936-39/BCN explica com es va organitzar la ciutat per defensar-se dels atacs aeris de les aviacions italiana i alemanya, que donaven suport a l’exèrcit franquista durant la Guerra Civil. Entre el 1937 i el 1939 la ciutadania barcelonina va arribar a construir més de 1.400 refugis subterranis per poder-se resguardar de les bombes. Una altra de les guies mostra com es van veure obligades a viure un bon nombre de persones a causa de les dificultats econòmiques i de les mancances d’habitatge. El títol ho deixa força clar: Barraques/BCN. Hi podem trobar la ubicació dels diferents poblats barraquistes que hi va haver a la ciutat fins a l’enderrocament del darrer grup de barraques, l’any 1990.

Altres guies editades són Gòtic/BCN, Diagonal/BCN, Aigua/BCN, Poblenou/BCN, Teatres/BCN i Cooperatives 1842-1939/BCN. El Muhba té previst publicar quatre títols nous abans que acabi aquest any 2014. Són: Rereguarda, Romànic, El Call i Música. I està a punt de veure la llum la guia dedicada a Gaudí en castellà, francès i anglès. Totes es poden adquirir a la llibreria La Central del Museu d’Història, a la baixada de la Llibreteria, 7.