La Casa de la Ciutat: pati interior i Escala d’Honor

2 setembre, 2011 | El teu Ajuntament

Si anteriorment us hem descobert els edificis que componen l’actual consistori i les façanes de la Casa de la Ciutat, avui, seguint la immersió des de l’exterior cap a l’interior, us volem fer conèixer dues parts també importants de l’edifici: el pati interior i l’Escala d’Honor.

El pati interior de la Casa de la Ciutat forma part de la construcció original de l’edifici, tot i que l’any 1830 es va destruir a causa d’obres i es va reconstruir l’any 1929. Originalment s’hi accedia des de la façana gòtica, però avui s’hi accedeix des de la plaça de Sant Jaume. En aquest mateix pati també hi trobem l’anomenada “Escala d’Honor“, que va construir Pere Falqués l’any 1894; però d’aquesta primera construcció poc en queda, ja que l’any 1929 la va reconstruir Adolf Florensa. En aquesta segona construcció, l’escala va passar de tenir dos trams a tenir-ne tres, per tal de donar-li una imatge més atractiva.

Sense sortir del pati, a mà dreta es pot accedir a la sala del Trentenari, i si ens enfilem escala amunt accedim a la galeria gòtica, actualment amb pòrtics sense vitralls i decoracions del pintor Josep Maria Sert a les voltes, i si seguim caminant arribarem al Saló de Cent, on fa poc va tenir lloc la investidura de l’alcalde de Barcelona. Però, finalment, si ens deixem endur per l’ambient, ens adonarem de les nombroses escultures que al llarg dels anys s’hi han anat instal·lant: el Sant Jordi, de Josep Llimona, La deessa i La puixança, de Josep Clarà, Esperit mediterrani, de Frederic Marès, Els tres gitanets i Maternitat, de Joan Rebull, Dona, de Joan Miró, Dona asseguda, de Manolo Hugué i Urà, de Pau Gargallo.

I, un cop conegut aquest lloc de pas, us convidem a descobrir les diverses sales en les properes entrades sobre la Casa de la Ciutat.