Viatgeu, passegeu i voleu per la Barcelona romana

11 novembre, 2014 | El teu Ajuntament, Insòlit

L’aplicació per a tauletes 3D Bàrcino recrea amb tot el rigor històric i científic la ciutat en ple segle III. A més, permet superposar imatges actuals amb les construccions de l’època, amb tota la informació georeferenciada amb exactitud en l’espai topogràfic que li correspon.

Ara és possible passejar per la Barcelona romana, aquella que al segle III després de Crist s’anomenava Bàrcino i tot just havia construït el segon recinte emmurallat, amb 76 torres i quatre portes. Ho és gràcies a una nova aplicació per tauletes i versió web feta pel Servei d’Arqueologia de Barcelona, que ha volgut mantenir tot el rigor històric i científic per representar una ciutat en profunda transformació.

Tant minuciosa ha estat la investigació duta a terme que els ha permès descobrir que les mides que va deixar dibuixades Puig i Cadafalch del Temple d’August eren errònies o que la ciutat s’assentava sobre dos turons. Així ho ha explicat Carme Miró, responsable del Pla Bàrcino, que explica que “la imatge de Barcelona dalt d’una muntanya no s’havia dibuixat mai, sempre s’havia dibuixat Barcelona plana, però Bàrcino es va construir dalt de dos turons i és molt important perquè ens marca la forma de la ciutat”.

Tota la informació està georeferenciada, un fet que permet descobrir com es superposa la Barcelona actual amb aquella Bàrcino, en espais com l’aqüeducte romà al seu pas per la plaça Vuit de Març o la plaça Nova. També es pot veure una domus situada a l’actual plaça de Sant Miquel o el subsòl del Museu d’Història de Barcelona.

L’aplicació, a més, proposa diverses rutes per la Barcelona romana i conté informació sobre totes les restes arqueològiques trobades a la ciutat. Properament arribarà la versió per a smartphones i es preveu que en un futur es presentin dues aplicacions de temàtica similar.