El passat franciscà de l’Hotel Oriente

24 febrer, 2015 | Insòlit

A través de molts edificis de Ciutat Vella podem entendre millor la història i l’evolució de la ciutat. Aquest és el cas de l’Hotel Oriente, que als seus orígens va ser l’antic col·legi franciscà de Sant Bonaventura.

Al col·legi de Sant Bonaventura, construït entre els anys 1652 i 1670 i ampliat el 1779, s’hi impartia teologia i filosofia. Amb la desamortització del 1835 es va convertir en la Gran Fonda d’Oriente, que recreava un antic palauet de la família italiana Durio. D’aquell període es conserven les vidrieres fetes a l’àcid i els esgrafiats de les parets. I va ser l’any 1931 que va passar a anomenar-se Hotel Oriente.

L’edifici actual té dues plantes més que l’original, però manté alguns vestigis del passat franciscà, com el Saló Comtal, que era el claustre de l’antiga escola. Ara aquest saló està inutilitzat, perquè s’hi estan fent treballs de restauració, però anys enrere era un lloc de banquets i recepcions de personalitats polítiques i socials.

Segons César Fuster, subdirector de l’hotel, amb aquests treballs es vol “recuperar l’esplendor d’anys passats, quan l’hotel era un punt de trobada de personalitats com Hans Christian Andersen, l’actor americà Errol Flynn, el torero Manolete o la soprano Maria Callas”.

La restauració de tot l’edifici va començar fa vuit anys, unes tasques que ja s’han acabat a la façana exterior i que deixen al descobert el color original de l’immoble. De la façana de la Rambla destaca també el conjunt d’arcs de mig punt que recolzen sobre pilastres estriades amb capitell jònic, afegits posteriorment.