El torn de l’hospici de la Casa de la Misericòrdia

17 febrer, 2012 | Insòlit

L’edifici de la que actualment és la seu del Districte de Ciutat Vella va ser, en una altra època, l’hospici de la Casa de la Misericòrdia. Des de l’estiu del 1999, però, comprèn les oficines municipals del Districte de Ciutat Vella, on es poden realitzar tota mena de tràmits, obtenir informació d’interès ciutadà i altres qüestions relacionades amb els barris.

La Casa de la Misericòrdia era un conjunt d’edificis conventuals que fins al segle XIX es va mantenir gairebé intacte. Aquests últims anys, els vestigis de la Casa de la Misericòrdia han sofert una sèrie d’accions urbanístiques que han modificat l’estructura original del conglomerat d’edificis. Malgrat tot, les construccions que formen el conjunt arquitectònic, majoritàriament convents (el del carrer d’Elisabets, el del carrer dels Àngels, Montalegre i l’antic Col·legi de Sant Guillem d’Aquitània), estan intactes. L’hospici, amb entrada per la plaça de Vicenç Martorell, també formava part de la Casa de la Misericòrdia. Se’n cuidaven les monges de les germanes de la Caritat, i es feien càrrec dels nens abandonats de la ciutat des que es va inaugurar, l’any 1583.

Just al costat de la porta de la seu del Districte, hi ha dues obertures amb tapa de fusta que criden l’atenció. El cèrcol més gran, que hi ha a la part inferior dreta, són les restes del torn d’orfes. Quan algú volia abandonar un nadó de manera anònima, el deixava a la part de fora del torn i feia girar la roda, de tal manera que el nadó entrava a l’hospici. L’orifici que hi ha a la part superior esquerra del cèrcol, feia funció d’ull, i també de caixa d’almoines que les monges recollien i utilitzaven per finançar el funcionament de l’hospici. Evidentment, aquest torn ja no està en funcionament, i tan sols en queden les restes per recordar les penúries d’una vida anterior. Llegim al llibre Petits paisatges de Barcelona, de l’Editorial Pòrtic i editat per l’Institut del Paisatge Urbà, que el torn va estar en funcionament des de mitjan segle XIX fins al 1931.

Actualment, veureu les restes del torn al carrer de les Ramelleres, 17, just davant de la plaça de Vicenç Martorell.