Els primers ascensors de Barcelona, elements decoratius dels edificis de l’Eixample

27 juny, 2012 | Insòlit

Ascensor Ateneu Barcelonès

Sovint no ens n’adonem però elements quotidians que utilitzem repetides vegades al llarg del dia o la setmana han estat els responsables de canvis socials transcendentals per la història de la humanitat. Alguns d’aquests canvis van ser tan importants que no els valorem de la manera que es mereixen. Hi ha un llibre que ens ha ajudat a prendre consciència que alguns d’aquests canvis han transformat els nostres hàbits i han passat a formar part de la nostra vida, de manera que no podem conceptualitzar-la sense ells. Us en vam parlar en aquest apunt però amb unes altres circumstàncies que les que tractarem en aquesta entrada. Aquest llibre, que repassa 58 invents que han transformat Barcelona, parla de l’ascensor com un canvi revolucionari, tot i que no només a la nostra ciutat. Nova York potser va ser l’exemple més clar durant la primera dècada del segle XX, en què la invenció d’aquest mitjà de transport vertical va possibilitar l’aparició dels primers gratacels, símbol permanent dels feliços anys vint.

El primer ascensor que es va instal·lar a Barcelona va ser al monument a Colom, edificat el 1888 amb motiu de l’Exposició Universal. Segons el llibre Coses de la vida moderna, el va construir l’empresa londinenca Richmond i trigava quatre minuts a recórrer els cinquanta-nou metres de la columna. Altres edificis que van adoptar aquesta innovació tecnològica van ser els desapareguts magatzems El Siglo i el Grand Hotel, tots tres, curiosament, localitzats a la Rambla. L’aparició de l’ascensor elèctric va possibilitar que a partir del 1903 es popularitzés l’ús d’aquest aparell, i per tant la majoria d’edificis de la Rambla comencessin a incorporar ascensors i, de retruc, els promotors immobiliaris comencessin a valorar a l’alça els pisos més alts de l’edifici, contràriament al que històricament havia succeït, en què els pisos més baixos, els principals, eren els més cars i prestigiosos. Un d’aquests nous ascensors elèctrics és el que es va instal·lar a l’edifici de l’Ateneu Barcelonès, dissenyat per l’arquitecte modernista Josep Maria de Jujol, l’any 1906. El mateix artista va ser el que gairebé deu anys més tard s’encarregaria del disseny dels treballs de forja de l’ascensor i l’inici d’escala de la Casa Iglesias, al carrer de Mallorca, 284, de l’arquitecte Antoni Millàs i Figuerola.

Altres ascensors destacables pel seu disseny innovador de l’època, i que a dia d’avui segueixen cridant l’atenció són els de la Casa Milà i el de la Casa Batlló del passeig de Gràcia. Tanmateix, altres edificis anònims, la majoria situats al barri barceloní de l’Eixample, són seu de preciosos elements decoratius forjats en metall i acabats en fusta. N’hi ha prou que feu un passeig per l’Eixample per admirar els detalls d’aquestes construccions. A dia d’avui, molts s’han d’adaptar a les diverses normatives de seguretat, i malgrat que s’hagin hagut d’aplicar determinats canvis a l’estructura de l’aparell, segueixen mostrant la seva bellesa, com un element decoratiu més de l’edifici. Si coneixeu edificis amb ascensors bonics no dubteu a enviar-nos-en les fotos o bé penjar-les vosaltres mateixos a Pinterest.