La Sinagoga Major de Barcelona, una de les més antigues d’Europa

8 novembre, 2011 | Insòlit

Fa uns dies donàvem a conèixer el call als ciutadans més petits a través de la segona videoruta amb nens. El tractament d’aquest tema ens va donar peu a aprofundir en el que avui és l’antiga Sinagoga de Barcelona, la Sinagoga Major.

Una sinagoga és molt més que un lloc de culte. A banda d’això es considera un centre cultural i d’estudis de la comunitat jueva. La Sinagoga Major va ser el punt més emblemàtic del call de Barcelona, i tot i que avui no es un espai de culte, si que té una funció molt clara. La Sinagoga Major de Barcelona pertany a l’Associació Call de Barcelona i té per objectiu donar a conèixer l’evolució de la presència jueva al territori, els seus costums, el patrimoni i la relació que hi ha entre la comunitat i la resta del territori. Allà tothom hi serà benvingut.

Per tal de saber de primera mà què és la Sinagoga Major i quina és la seva funció hem anat a veure en Josep Prats i en Miguel Iaffa, president i director, respectivament, de l’Associació Call de Barcelona.

Tal com s’exposa al vídeo, la presència jueva a la ciutat de Barcelona data de temps molt antics. Les estructures arquitectòniques desemmascaren una època romana, tot i que els primers escrits daten del segle VIII. L’actual sinagoga no mostra del tot el que va ser la sinagoga de vells temps, sinó només una part que s’ha pogut anar recuperant a través d’exploracions arqueològiques i estudis de recerca.

Si hi aneu veureu dues sales, la primera, on hi ha excavades les diverses parts que en mostren l’evolució, i la segona sala, que antigament havia estat la zona de pregària dels homes. A més a més, també podreu observar tot de troballes i elements que donen a conèixer aquesta cultura a la societat. No hi trobareu un lloc de culte diari, però en tot cas si que s’hi poden celebrar cerimònies concertades, ja que és una de les sinagogues més antigues d’Europa i s’està reconeixent internacionalment.

Els horaris de visita de la Sinagoga Major (situada al carrer Marlet, 5) són de dilluns a divendres de 10.30 a 18.30 hores, i els caps de setmana de 10.30 a 14.30hores durant el període d’estiu, que va d’abril a octubre. A l’hivern, els horaris són de dilluns a divendres d’11.00 a 18.00 hores, i els caps de setmana d’11.00 a 15.00 hores. El canvi d’hivern a estiu es fa coincidint amb els canvis d’horari.

Font imatge