Les panoràmiques més antigues de Barcelona

13 setembre, 2012 | Insòlit

L’altre dia ens fèiem ressò, a la pàgina de l’Ajuntament a Facebook, d’un grapat d’il·lustracions del segle XVI de la Ciutat Comtal de l’època, les imatges panoràmiques de la ciutat més antigues que se’n tingui constància. La difusió d’aquestes imatges venia a tomb arran d’una entrada en un blog d’arquitectura que es feia ressò de l’estudi i anàlisi de l’historiador i arquitecte Albert Garcia Espuche, que el 1995 va desvelar un petit misteri sobre la cronologia de la realització d’aquestes il·lustracions.

Feu clic a les imatges per veure-les senceres i a alta resolució.

Autor: desconegut (1572), basat en una imatge de Jan Conerlisz Vermeyen del 1535, avui desapareguda:

Autor: Anton van den Wygaerde (1563):


Més enllà de les qüestions historiogràfiques, que trobareu molt ben detallades i explicades a l’entrada que us anunciàvem i enllacem aquí, és summament interessant fer una ullada als aspectes que podem reconèixer avui dia a la ciutat o, d’altra banda, simplement veure com ha arribat a canviar, començant pel gran pla de Barcelona, camp obert amb alguns, pocs, nuclis de població.

Situem-nos, som entre principis i finals del segle XVI, en ple Renaixement, moment en què la ciutat ha perdut bona part del poder polític que havia acumulat durant l’edat mitjana, amb la unió dinàstica amb la corona de Castella. En aquesta època, la gran densitat de població es concentra als barris que avui trobem baixant la Rambla a mà esquerra, mentre que el Raval, emmurallat des de fa “només” un segle i escaig, roman poc poblat, amb molts camps de conreu i pocs habitatges. En aquest sentit, també veiem que el barri de la Barceloneta no només no existia sinó que la península sobre la qual s’aixeca era molt més petita del que és actualment. Tot just en aquella època Barcelona disposava, per primera vegada, d’un port tal com l’entenem, malgrat que de forma molt rudimentària, com es pot observar. Tal com vam explicar en aquesta entrada, la península de la Barceloneta es va formar precisament per la construcció de dics del port.

Si observem les il·lustracions amb una mica de deteniment i busquem, precisament, la Rambla, trobarem com en el seu lloc s’alça una muralla que divideix la ciutat en dos, és a dir, entre el Raval i l’antiga ciutat medieval emmurallat al segle XIII. Amb una previsió d’urbanista digna de Cerdà, força anys després, el rei Pere III va emmurallada un incipient barri del Raval preveient un creixement molt alt de la ciutat. Dos-cents anys després, amb un Raval tan poc poblat, no és que Pere el Cerimoniós errés en els seus càlculs sinó que no va comptar amb una desoladora successió d’epidèmies de pesta que va fer minvar brutalment la població de Barcelona, Catalunya i més de mitja Europa.

Aquestes són algunes de tantes històries que amaguen aquestes il·lustracions de la ciutat, més fidels del que podria semblar (per les formes estranyes que fa el Raval, sobretot a la visió frontal des d’un punt impossible a sobre el mar), però extraordinàriament útils per conèixer com era la ciutat i alguns dels edificis assenyalats que no hagin perdurat fins als nostres dies. Si no, que ho preguntin a arquitectes i restauradors…