Rutes amb nens (2): Els secrets del call

3 novembre, 2011 | Insòlit

Avui us presentem el segon capítol de la sèrie “Rutes amb nens“. Seguim volent conèixer tot allò que amaga la ciutat de Barcelona.

Si en el capítol anterior vam esbrinar quins són els carrers més antics de la ciutat, situats al barri Gòtic, ara, en aquest mateix barri, us suggerim descobrir els secrets del call. El call de Barcelona, que no només existia a la ciutat comtal, sinó que n’hi havia un a les principals ciutats dels Països Catalans, és el barri on antigament va viure la comunitat jueva fins al 1391, any en què va ser assaltat pels veïns cristians i hi va haver 300 morts. En aquell moment alguns habitants es van refugiar al Castell Nou i van ser obligats a convertir-se duent a terme el baptisme, o dispersats o morts.

En la ruta visitarem indrets regentats per la comunitat jueva entre els segles XII i XIV. Els punts clau d’aquesta ruta són l’església de Sant Jaume, la Sinagoga Major, el Centre d’Interpretació del Call i la botiga S’Oliver.

Aquests indrets es poden veure i reconèixer a peu de carrer, a excepció del que amaga la botiga S’Oliver. Aquest comerç es troba al número 10 del carrer dels Banys Nous, i al seu interior hi ha una joia arquitectònica. Si hi entreu podreu veure molts mobles i articles per a la llar, però si us hi endinseu descobrireu un pati amb sis arcs que data del segle XII. Són els antics banys jueus de la ciutat, que els propietaris, molt amablement, ens van deixar gravar.

Us deixem amb el vídeo!

Si aquesta ruta us ha agradat, no us perdeu la propera. Encara hi ha molts indrets i curiositats de Barcelona per descobrir.