Rutes per Barcelona: descobrir el Manchester català

9 maig, 2012 | Insòlit

Us proposem una ruta pel Poblenou, concretament pel que antigament es va conèixer com el Manchester català, una zona que tal com afirma Jordi Fossas, president de l’Arxiu Municipal del Poblenou, va passar de fabricar cargols a esdevenir un centre de la indústria del coneixement. “Una indústria molt més neta”, segons els apunts d’aquest arquitecte. És ell qui contextualitza l’espai urbanístic i en destaca els tres moments històrics més importants que han definit el que actualment és el paisatge del Poblenou.

El primer moment destacat va ser, evidentment, la industrialització del segle XIX, en què les primeres indianes es van instal·lar en aquella zona de la ciutat gràcies a la proximitat del barri al mar. La transformació radical del paisatge va ser la responsable del sobrenom de la ciutat anglesa amb el qual encara coneixem aquella zona. Els anys seixanta van suposar un canvi en la concepció de la indústria, i per tant aquest és el segon moment històric que cal destacar per al Manchester català. La primera crisi tèxtil va dur moltes indústries al fracàs, i la majoria es van convertir en petits tallers, alguns dels quals encara sobreviuen.

Les Olimpíades van ser el punt d’inflexió d’aquest barri que, finalment i des d’aleshores, ha abandonat la indústria tradicional per convertir la zona en un espai de nova creació; el Front Marítim, l’obertura de la Diagonal i el 22@ són exemples de la Barcelona del futur, una Barcelona que ha abandonat aquella mania de conservar únicament les xemeneies com a vestigis d’una època, per apostar per la conservació del patrimoni, i no només això sinó adaptar-ho a les noves formes arquitectòniques i urbanístiques. L’antic Manchester català és una zona en la qual hi sobreviuen antics edificis industrials però amb altres usos.

Si us interessa l’arquitectura, l’urbanisme, la història o simplement sou uns enamorats de Barcelona, no deixeu passar l’oportunitat de conèixer aquesta zona de la ciutat. El web 10x22barcelona.com conté una sèrie d’itineraris pel 22@ que us permetran conèixer diversos punts de vista d’aquest barri; un que travessa espais públics i culturals, un altre per edificis historicoartístics del Poblenou, i un altre per espais d’innovació i per edificis de nova planta, d’empreses especialitzades en TIC. Hem intentat resumir aquests tres itineraris en un de sol. El veureu al vídeo que ve a continuació, amb comentaris individuals per a cadascun dels espais. Gaudiu de la visita!