Festa de la Ciència

15a Festa de la Ciència
Inici » Barcelona ciència » 15a Festa de la Ciència

28 i 29 de maig de 2022, Rambla del Raval

S'obre el termini per fer propostes d'activitats per a la Festa de la Ciència 2022

Totes les entitats interessades a participar-hi ja podeu presentar les vostres propostes a través del formulari d'inscripció d'activitats. Si us plau, llegiu abans els següents apartats de presentació de la Festa de la Ciència 2022, on trobareu informació útil. 

Si teniu cap dubte, us podeu adreçar al correu electrònic festaciencia [a] bcn.cat.

 

Quinzena edició de la Festa de la Ciència

Un any més celebrarem de nou la Festa de la Ciència, organitzada des dels seus inicis pel programa Barcelona Ciència de l’Institut de Cultura de Barcelona i, des de l’any 2021, per Barcelona Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu d’afavorir el diàleg imprescindible entre ciència i societat, tot oferint propostes obertes a tota la ciutadania.

Un dels aspectes contemplats en el Pla Barcelona Ciència 2020-2023 és la importància de la Festa de la Ciència com a esdeveniment de divulgació i comunicació científica per tal de generar capacitat crítica, coneixement i vocació científica. Així mateix, en l’esmentat Pla s’aposta per un nou model de Festa descentralitzat en el territori i en col·laboració amb els districtes i equipaments de la ciutat. Per tant, la Festa se celebrarà cada any en un espai diferent de la ciutat i l’aproparem als diferents territoris que la conformen. Es pretén establir relacions de futur amb els districtes i el teixit associatiu del barri on tingui lloc la Festa cada any de manera que no sigui un punt i a part en el territori en qüestió sinó que hi hagi un treball de continuïtat.
 

La quinzena edició es durà a terme els dies 28 i 29 de maig a la rambla del Raval de Barcelona.
 

La Festa de la Ciència es configura a partir de les propostes que arriben del sector local: universitats, centres de recerca, institucions i empreses de divulgació científica que envien la seva oferta d’activitats i a partir de les quals Barcelona Ciència i Universitats selecciona les que formaran part de la programació definitiva.
 

El marc de la Festa

La Festa de la Ciència sempre intenta contemplar temes relacionats amb efemèrides que tenen lloc durant l’any de la seva celebració. En aquest sentit, cal esmentar que l’any 2022 és:

Atès el moment en què ens trobem a escala planetària, no podem deixar de tractar alguns temes com els contemplats en els anys internacionals del 2022 i programar activitats encaminades a crear consciència i centrar l’atenció sobre els beneficis que comporta el desenvolupament sostenible. A la Festa, però, també hi tenen cabuda tots els temes d’actualitat al voltant de la ciència en la seva àmplia accepció (ciències experimentals, ciències socials, humanístiques i artístiques):

 • Medi Ambient. El canvi climàtic és un fet constatat per la comunitat internacional i hem de continuar treballant per conscienciar la ciutadania de la importància de canviar el nostre comportament per millorar l’entorn en el qual convivim tots els éssers humans.
 • Medicina i salut. Imprescindible parlar de medicina i salut a la Festa tenint en compte els nombrosos centres de recerca, institucions i grups de recerca d’universitats, tots ells punters, presents a la nostra ciutat i dedicats al camp de la biomedicina.
 • Exploració de l’espai. La curiositat per saber què hi ha més enllà de la Terra, contemplar el sol i la lluna, saber com són els planetes del sistema solar o els exoplanetes... L’astronomia també és un clàssic a la Festa de la Ciència.
 • Números. Les matemàtiques han estat també sempre presents a la Festa. Un món sense elles no es podria concebre atès que sense els números no podríem entendre el món que ens envolta.
 • Nanotecnologia. La nanotecnologia té moltíssimes aplicacions que gran part de la ciutadania desconeix: des del camp de la medicina, nous materials o l’electrònica en són alguns exemples.
 • Robots i Intel·ligència artificial. Els avenços en robòtica i intel·ligència artificial ens obren un món immens en disciplines com la medicina. Són camps que estan avançant molt de pressa i ens hi hem d’afrontar fins i tot en el seu vessant ètic.
 • Makers. En les darreres dècades ha augmentat l’anomenada cultura maker, basada en la cultura DIY (Do It Yourself), que permet a la ciutadania participar dels avenços tecnològics, ser autosuficients i alhora fer-ho de manera més col·laborativa.
 • Il·lustració científica/còmic científic. Ambdós ens permeten apropar la ciència a la ciutadania, fent-la més entenedora. No és en va que cada cop trobem un major ús de formats com el còmic en el món de la divulgació i la comunicació científica.
 • Dones i ciència. Les dones han estat invisibles en el món de la ciència malgrat que hi han contribuït significativament des dels seus inicis. Cal fomentar entre les persones joves que les dones també poden fer carreres brillants, tant científiques com tecnològiques.
 • Art i ciència. La barreja de llenguatges artístics i científics permet apropar el coneixement científic a la ciutadania. Per aquest motiu interessa molt portar a la Festa activitats que treballin d’una manera o una altra aquesta interrelació. En altres edicions s’han programat activitats que vinculen dansa i ciència i circ i ciència (física del moviment), la cuina i la química, la música i la ciència, etc
   

Altres temes que permetin el coneixement científic a la ciutadania són benvinguts a la Festa.

 

Foto de la Rambla del Raval

 

Els espais de la Festa

L’any 2022 la Festa de la Ciència tindrà lloc al Districte de Ciutat Vella, al barri del Raval i, en concret, a la rambla del Raval, la més jove de les rambles barcelonines amb un carrer ample que ens permet ubicar les infraestructures necessàries i on s’hi troba gent de procedències socials, culturals i geogràfiques diverses. Així mateix, i aprofitant la seva proximitat, possiblement es podrà comptar també amb la plaça Vázquez Montalban.

Les activitats s’organitzaran en l’espai per afinitat temàtica (salut, medi ambient, números, etc.) i comptarem amb activitats per a nens i nenes i també per a joves i adults. Així mateix, tindrem:

 • L’Espai 0-6. És l’espai amb activitats per a nens i nenes fins als 6 anys. Els més petits i petites poden explorar, experimentar i despertar la seva curiositat
 • L’Espai de lectura. Es podran consultar llibres, hi haurà contacontes, etc. No es faran presentacions de llibres com en passades edicions per ser un format poc atractiu per a les persones visitants de la Festa
 • L’Espai de microxerrades. Habitual espai de microxerrades per a públic jove i adult on investigadores i investigadors de casa nostra i de diverses disciplines explicaran en 20 minuts els darrers avenços i les innovacions capdavanteres del seu camp d’estudi.
 • L’Espai de debats. Espai per a públic jove i adult on en un màxim de 40 minuts experts de diverses disciplines abordaran temes d’actualitat científica.
 • L’Espai per a espectacles. Com sempre, s’emplaçaran un parell de punts a la Festa on tindran lloc, entre altres activitats, xous científics, teatre, dansa, circ o qualsevol altra actuació on tingui lloc la mescla de llenguatges artístics i científics

 

Dates i horari

La Festa tindrà lloc el darrer cap de setmana del mes de maig:
 

Dissabte, 28 de maig, d’11 h a 21 h.

Diumenge, 29 de maig, d’11 h a 20 h.

 

Tipus d’activitats

Atès que a poc a poc es va normalitzant la situació, després d’un llarg de període de pandèmia que ens ha obligat a considerar moltes mesures preventives, la Festa de la Ciència tornarà a presentar les activitats com sempre, sense haver de perimetrar els espais i, tret d’alguns casos excepcionals com alguns tallers, sense necessitat de fer inscripció prèvia.

Tornarem a fer la Festa com l’hem fet sempre, tot respectant les mesures de seguretat que se’ns indiquin en aquell moment precís. Hi podrem trobar els formats següents
 

Tallers i demostracions

 • Per propiciar la interacció i experimentació sobre temàtiques diverses. Són activitats hands-on en les quals les persones assistents participen individualment o col·lectivament en un experiment. Poden adreçar-se a nens i nenes, joves i també públic adult.
 • Durada ideal de 45 minuts.
 • Es poden fer fins a dos passis de 60 minuts.
 • Depenent de l’activitat els espais es poden condicionar amb diverses taules petites, o bé un taulell gran central i algun mobiliari de suport. Es desaconsellen els elements de paret fixos.
   

Microxerrades

 • Adreçades al públic jove o adult, majors de 16 anys, per saber més de la mà d’investigadors i investigadores de diferents camps de les ciències i la tecnologia.
 • 20 minuts de presentació i 10 minuts de participació/preguntes del públic.
 • L’espai disposa de suport de pantalla de plasma per a la presentació.
 • Hi ha un/a conductor/a per a la presentació de cada ponent i la gestió de la participació del públic.
 • Se centren en projectes i línies de recerca en curs.
   

Debats

 • També adreçats a persones majors de 16 anys i públic adult en general per tractar en 30-40 minuts alguns temes en profunditat i posar sobre la taula aproximacions diverses, reptes i solucions.
   

Itineraris

 • Diverses rutes d’una durada màxima d’una hora ens convidaran a recórrer la Rambla i els voltants, tot explorant diversos aspectes com la seva flora, ocells, sons, etc.
   

Espais singulars i instal·lacions

 • En alguns casos, per l’excepcionalitat de la proposta, es disposen espais permanents de descoberta científica on el públic va passant per experimentar i entendre aspectes com ara l’equilibri, l’òptica, etc.
 • Aquesta permanència pot ser d’entre migdia o de tot el cap de setmana.
   

Espectacles

 • Propostes com ara contacontes, teatre, dansa, música, humor, màgia, shows, experiments col·lectius, etc. també tenen cabuda al Festival.

 

Presentació de propostes

Data límit de presentació de propostes: 13 febrer 2022.
 

> Formulari d'inscripció d'activitats <
 

Cal emplenar una fitxa per cada activitat. Per tant, en cas que proposeu més d’una activitat cal que entreu i empleneu el formulari tantes vegades com activitats vulgueu proposar. 

Més informació: festaciencia [a] bcn.cat

 

< Barcelona Ciència

 

experiment festa ciència