Barcelona celebra la Setmana Sense Soroll amb tot tipus d'activitats

El 27 d’abril se celebra el Dia Internacional Sense Soroll, una jornada de conscienciació al voltant de la contaminació acústica i les seves conseqüències. Catalunya amplia la proposta a través de la Setmana Sense Soroll, que va des del 25 d’abril a l’1 de maig.

22/04/2022 - 11:05 h - Medi ambient i sostenibilitat Ecologia Urbana

L’objectiu és contribuir a millorar la qualitat acústica de Catalunya, sota el lema “Abaixem el volum”. Barcelona ofereix una bateria d’activitats relacionades: tallers, rutes i jocs per pensar i repensar el so, el soroll i el silenci a la ciutat.

La Clariana de les Glòries acull diumenge un tastet del programa, mentre que durant la Setmana Sense Soroll pròpiament dites les Aules Ambientals i els Centres Cívics s’encarregaran d’organitzar activitats arreu de la ciutat.

Les activitats son les següents:

bcnCONVIUre, a la Clariana de les Glòries

Es tracta d’un joc participatiu on, a través de la combinació de diferents peces de trencaclosques, reflexionareu sobre com ens afecten les diferents contaminacions acústiques i pensarem si formem part de les possibles solucions al problema.

No es requereix inscripció prèvia. Trobada davant del Viver de la Clariana, accés pel carrer Dos de Maig. Diumenge 24, a les 10 i a les 13 hores. Més informació.

Maleta del soroll, a la Clariana de les Glòries

Una activitat familiar i juvenil on comptareu amb recursos i aparells de mesura per prendre consciència dels sons i sorolls de la ciutat. Un taller per a ampliar la mirada sobre aquesta problemàtica i estimular noves iniciatives per fomentar l’educació acústica i millorar la qualitat de l’entorn.

No es requereix inscripció prèvia. Trobada davant del Viver de la Clariana, accés pel carrer Dos de Maig. Diumenge 24, a les 10 i a les 13 hores. Més informació.

Escoltem la Natura, a la Clariana de les Glòries

Un itinerari per la Clariana a través del qual els participants coneixeran els ocells que habiten aquest nou espai. Els reconeixereu pel seu cant, per la seva manera de volar o per l’ús que fan de la Clariana. Us sorprendrà conèixer aquests altres veïns de Barcelona i com contribueixen a fer una ciutat més saludable.

Requereix inscripció prèvia. Trobada davant del Viver de la Clariana, accés pel carrer Dos de Maig. Diumenge 24, a les 11 hores. Més informació.

Taller de caixes niu, a la Clariana de les Glòries

Apreneu a elaborar caixes-niu i faciliteu llocs on niar als ocells insectívors de l’entorn! Els organitzadors us proporcionaran les eines i el material per fer la vostra caixa, així com tota la informació necessària per tal que la pugueu penjar i fer-ne un correcte seguiment.

Requereix inscripció prèvia. Trobada davant del Viver de la Clariana, accés pel carrer Dos de Maig. Diumenge 24, d’11 a 13 hores. Més informació.

Ioga a l’aire lliure, a la Clariana de les Glòries

Gaudir de la qualitat acústica que ofereix la Clariana i fer exercici a la vegada és una experiència alliberadora! El nou espai us ofereix la possibilitat de practicar-hi ioga tot escoltant el cant dels ocells, observant el cel i notant la brisa. És una invitació a reconnectar cos i ment acompanyats de música relaxant en directe.

Requereix inscripció prèvia. Cal portar màrfega, roba còmoda i aigua per hidratar-se durant la sessió. Diumenge 24, d’11:30 a 12:30 hores. Més informació.

Ruta Batec dels Barris. Les grans fonts, a Montjuïc

Més que una ruta, una experiència sensorial. Visitareu, observareu i, sobretot, escoltareu el so de les fonts monumentals del Parc de Montjuïc. Una aproximació diferent a les obres de Jujol, Buigas i l’avinguda de les cascades, que emfatitza el silenci dels llacs del Pavelló Mies van der Rohe.

Requereix inscripció prèvia. Cal portar calçat còmode. Es recomana portar un accessori per tapar els ulls. Trobada a Plaça Espanya amb Av. Reina Maria Cristina sota la Torre Veneciana de la dreta (mirant el MNAC). Dimarts 26, de 17 a 18:30 hores. Més informació.

Ruta Tocant a sometent, pel Gòtic i la Barceloneta

L’oïda, l’olfacte i el gust son sentits que normalment no tenim en compte quan passegem per un indret, però tot i així la seva importància pot ser cabdal. En concret, els sons d’un espai determinat son essencials per a entendre la identitat de determinats llocs. En aquesta ruta coneixereu tot el Gòtic i fins la Barceloneta a través del so i descobrireu la complexa tasca de gestionar la contaminació acústica en entorns urbans. Es tracta d’una passejada segura i controlada, amb la qual cosa no cal patir a l’hora de tancar els ulls.

Requereix inscripció prèvia. Es recomana portar mocador propi. Trobada al mig de plaça Catalunya. Dimecres 27, de 10 a 12 hores. Més informació.

Ruta Batec dels barris. La veu afònica de la campana dels quintos, a la Vila de Gràcia

Una altra experiència sensorial, en aquest cas, pels carrers del cor de Gràcia. Descobriu de manera original els sons i els secrets de la Vila, endinseu-vos en la història i els paisatges sonors del barri i conegueu més a fons la tasca de gestionar la contaminació acústica.

Requereix inscripció prèvia. Trobada a plaça Lesseps, davant de la Biblioteca Jaume Fuster. Dimecres 27, de 17:30 a 19 hores. Més informació.

Xerrada La contaminació acústica a Barcelona, a Sant Gervasi

Viure a la ciutat implica estar exposat al soroll. Però no es tracta només d’una molèstia: també és una qüestió vital per la nostra salut. L’Organització Mundial de la Salut, de fet, categoritza la contaminació acústica com la segona més perillosa per la salut, per darrere només de l’atmosfèrica. Què és i què no és soroll? Quin impacte té en les nostres vides? Què podem fer al respecte? Totes aquestes qüestions s’abordaran a la xerrada.

Requereix inscripció prèvia. Al CC Vil·la Urània. Dimecres 27, a les 18:30 hores. Més informació.

Ruta Batec dels barris. Superilla Sonora, a Les Corts

L’ambient energètic universitari contrasta amb els qui reposen per sempre als barris de La Maternitat i de Sant Ramon. Com en cada Batec dels barris, coneixerem la complicada tasca de gestionar la contaminació acústica en els entorns urbans i aprendrem a interpretar el mapa estratègic del soroll.

Requereix inscripció prèvia. Trobada a la plaça de Pius XII, entre el carrer de Sabino Arana i l’avinguda de Joan XXIII. Dijous 28, de 10 a 12 hores. Més informació.

Groove: Balla en silenci, a Sant Gervasi

Un taller sensorial i únic, on ballar i gaudir… Sense fer soroll! En aquesta experiència dinàmica de ball, interactiva i creativa, equilibrareu cos i ment, i ho fareu en silenci. Els participants portaran auriculars, de manera que no molestaran al veïnat!

Requereix inscripció prèvia. Al CC Vil·la Urània. Divendres 29, a les 18 hores. Més informació.

Vermut sonor, a la Barceloneta

La Fàbrica del Sol acull de nou aquesta conversa i aperitiu amb especialistes del so, soroll, l’acústica i la música. Comptarem amb diversos referents i professionals que compartiran la seva experiència: arquitectes, músics, físics i epidemiòlegs… Que parlaran de les seves especialitats mentre degustem d’un refrigeri ecològic i de proximitat.

Requereix inscripció prèvia. A la Fàbrica del Sol. Dissabte 30, d’11:30 a 13:30 hores. Més informació.