Barcelona concedeix la Medalla d’Or al Mèrit Científic a Andreu Mas-Colell, Lluís Torner i Mercè Boada

La medalla d'or al mèrit científic.
24/11/2023 - 12:37 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

El Plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha acordat avui, per unanimitat, concedir la Medalla d’Or al Mèrit Científic a Andreu Mas-Colell, Lluís Torner i Mercè Boada, per les seves trajectòries científiques que han contribuït a situar la ciutat de Barcelona en l’avantguarda mundial de la recerca. Des de la Tinència d’Alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, el tinent Jordi Valls ha proposat i elevat les tres candidatures a Medalla d’Or al Mèrit Científic, distinció amb què la ciutat reconeix públicament la seva dedicació i contribució a la ciència, l’excel·lència de la seva obra i el seu compromís a favor de la ciutat des dels seus respectius àmbits de coneixement.

Al doctor Andreu Mas-Colell se’l distingeix “per la seva dedicació incansable per situar el teixit científic de la ciutat en la primera línia de l’excel·lència internacional, contribuint des de diferents institucions i entitats a fer de Barcelona una ciutat de referència científica d’excel·lència en el panorama nacional i internacional; i pel reconeixement de la seva dedicació vital per les idees, la ciència, el talent, les universitats, la innovació i la recerca”.

Al doctor Lluís Torner se li concedeix la medalla “per la seva dedicació vital al camp de les ciències fotòniques, i la capacitat d’haver combinat el seu entusiasme científic amb una gestió incansable de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), gràcies a la qual ha situat el centre a la primera línia de l’excel·lència científica mundial, projectant la regió metropolitana i Barcelona com a pol de recerca de primer ordre mundial”.

En el cas de la doctora Mercè Boada és un reconeixement “per la seva dedicació de tota una vida a l’estudi de les demències i la malaltia d’Alzheimer, i pel seu enfoc innovador en la lluita contra la malaltia, a través del tractament no farmacològic basat en l’atenció holística del pacient, incloent-hi la millora de la independència i la qualitat de vida d’aquests, així com l’escolta de les inquietuds i les pors dels seus cuidadors; treballs que han contribuït a situar Barcelona com un hub internacional referent en l’excel·lència de la recerca de la malaltia de l’Alzheimer”.

Les Medalles d’Or al Mèrit Científic s’atorguen per acord del Plenari del Consell Municipal i són lliurades a posteriori en un acte al Saló de Cent. El guardó consta d’una medalla encunyada segons el disseny original de Frederic Marès, incorporant els noms dels guardonats i la data d’aprovació per part del Consell Plenari. Juntament amb la Medalla, les persones guardonades reben un diploma acreditatiu i un botó o agulla de solapa.

Àmbit institucional

Andreu Mas-Colell (Barcelona, 1944) és catedràtic emèrit de la UPF i de la Barcelona GSE, i actual president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST). Doctor per la Universitat de Minnesota, ha estat professor d’Economia i Matemàtiques a la Universitat de California (1972-80), catedràtic d’Economia a la Universitat de Harvard (1981-96), catedràtic d’Economia a la UPF i president de la Barcelona Graduate School of Economics (2006-2010). Ha escrit més de 100 treballs de recerca sobre temes que abasten des de la teoria abstracta de l’equilibri general i l’estructura dels mercats financers fins a polítiques de preu per a empreses públiques passant per la teoria de jocs d’estratègia.

En l’àmbit institucional, ha estat conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació (2000-2003) i Conseller d’Economia i Coneixement (2010-2016). Duran aquesta etapa va impulsar projectes estratègics per situar la societat catalana i el seu teixit científic en la primera línia de la recerca d’excel·lència científica internacional. De la seva etapa com a Conseller són iniciatives com la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), que ha permès al teixit científic català i barceloní poder competir en condicions d’igualtat al mercat laboral de contractació de personal científic i acadèmic amb altres sistemes de recerca. També va contribuir a la modernització del sistema universitari, i a dotar Catalunya (i la ciutat) de centres d’excel·lència com l’ICFO, el CRG, l’IRB o l’ICIQ. També se li atribueix la creació de CERCA, amb la intenció de promocionar la recerca d’alt nivell, incrementant la massa crítica dels centres i afavorint la captació de talent investigador.

Entre altres reconeixements, Mas-Colell ha rebut la Creu de Sant Jordi (2006), el Premi Nacional de Recerca (1994), la medalla Narcís Monturiol (1989) i el Premi Rei d’Espanya d’Economia (1988). A més, és membre de diverses institucions com la United States National Academy of Science, l’American Economic Association, l’Academia Europaea o l’Insitut d’Estudis Catalans, entre d’altres. També és doctor honorífic per la Universitat d’Alacant, la Universitat de Toulouse, la HEC Paris, la Universidad Nacional del Sur i la Universitat de Chicago.

A través de les seves diverses posicions d’alta responsabilitat en els àmbits polític i social, el doctor Mas-Colell fa anys que està compromès amb la tasca de millorar de manera contínua Barcelona, convertint-la en una ciutat de referència en el camp de la ciència, la innovació, el talent i l’educació universitària, amb un impacte significatiu tant a escala local com internacional.

Àmbit de la física, les matemàtiques i la robòtica

Lluís Torner Sabata (La Valldan, 1961) és físic i director de l’ICFO. Doctor en física i catedràtic de la UPC, va concebre i desenvolupar l’ICFO, institució que dirigeix des de la seva fundació. La seva activitat de recerca se centra en la investigació en ciències fotòniques, sobretot en l’àmbit dels anomenats solitons òptics, matèria en què és reconegut internacionalment com a científic capdavanter. Fundat l’any 2002, l’ICFO ha esdevingut un dels instituts líders mundials en la seva àrea de recerca.

L’any 2000 va rebre la Distinció de la Generalitat de Catalunya per a la Promoció de la Recerca Universitària com a jove investigador. Fou president de l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER) (2009-14). Ha estat escollit fellow de l’Optical Society of America, de l’European Optical Society i de l’European Physical Society, i és assessor de nombroses entitats públiques i privades europees, americanes i australianes.

Entre altres honors, Torner ha rebut la Medalla Monturiol (2009), el Premi de Lideratge d’àmbit mundial de l’Optical Society of America (2011), el Premi Nacional de recerca de la Generalitat de Catalunya (2016), el premi Nature Mentoring (2017) i la Creu de Sant Jordi (2022).

Avui, l’ICFO és reconegut com un centre de primera categoria en el seu camp d’especialització. Tot i estar ubicat a Castelldefels, la institució contribueix de manera significativa a elevar el prestigi de Barcelona i la seva regió metropolitana a nivell de l’excel·lència científica internacional.

Àmbit de les ciències de la vida i de la salut

Mercè Boada Rovira (Barcelona, 1948) és doctora per la UAB i especialista en neurologia. Ha centrat la seva activitat professional en el camp de la demència, especialment en la malaltia d’Alzheimer, i s’ha especialitzat en la recerca sobre biomarcadors i proteïnes de senyalització d’aquesta malaltia, els factors genètics i ambientals involucrats en la seva aparició i l’aplicació de models terapèutics de psicoestimulació cognitiva.

Boada ha estat la fundadora i directora mèdica de la Fundació ACE, dedicada a la recerca i a les persones que pateixen la malaltia d’Alzheimer. En el camp de la recerca ha publicat més de 150 articles i ha participat en més de 100 assajos clínics, esdevenint reconeguda nacionalment i internacional en el món de la neurologia.

Ha estat fortament implicada les institucions públiques com a assessora experta en l’elaboració del Pla Integral de la Gent Gran a Catalunya (1990), en el que feia referència a l’àrea sanitària; en l’elaboració, coordinació i publicació del model d’atenció a les persones amb demència del Programa Vida als Anys del Servei Català de la Salut (1991); al Pla de Salut de Catalunya 1996-1998 i 1998-2001, en l’elaboració del Quadern 10 del Pla de Salut de Catalunya sobre “Els trastorns cognitius i de la conducta en l’atenció sociosanitària” (1998) i en el comitè científic del “Llibre Blanc: Activitats preventives per a la gent gran” del Departament de Sanitat i Seguretat Social. Generalitat de Catalunya (1999).

L’any 1991, Mercè Boada va fundar a Barcelona el primer Centre de Dia de Tractament no Farmacològic per a persones amb demència a l’estat espanyol, l’Alzheimer Centre Educacional, on va començar a treballar amb el Programa de Psicoestimulació Integral (PPI Boada & Tárraga, 1994) amb l’objectiu d’oferir una nova estratègia terapèutica per reeducar, socialitzar i afavorir la independència i qualitat de vida d’aquests malalts i les seves famílies. Vinculada durant anys a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i al seu Institut de Recerca, ha presidit la Societat Catalana de Neurologia.

Entre altres premis ha rebut la Creu de Sant Jordi (2016), pel fet de contribuir a la sensibilització i la recerca en el camp de les demències, singularment de la malaltia d’Alzheimer, de la qual és un dels referents a Catalunya, amb projecció internacional.