Barcelona, seu europea de retenció de talent internacional

A partir del 2023, Barcelona serà la seu de l’Engage, l’organització que aglutinarà les principals agències europees responsables d’atraure i retenir talent internacional.

..
04/10/2022 - 14:19 h

El Barcelona Science and Technology Hub (SciTech DiploHub) acollirà a les seves oficines de Barcelona la seu de l’European Network of Global Alumni Agencies (Engage). Aquesta xarxa servirà per coordinar projectes de retenció de talent altament qualificat i per dinamitzar el posicionament de la Unió Europea dins del sistema educatiu mundial.

La notícia s’ha anunciat en el marc de la 32a edició de l’European Association for International Education (EAIE), la fira anual d’educació superior més important d’Europa, que per primera vegada s’ha celebrat a Barcelona. La xarxa comptarà amb el suport de la Unió Europea a través del Servei d’Instruments de Política Exterior, i amb la representació de països com Alemanya, Àustria, Suècia, Dinamarca o Països Baixos.

Ciutat d’acollida d’estudiants d’arreu del món

Barcelona ha estat escollida com a seu d’aquesta xarxa gràcies a la seva gran capacitat d’atracció d’estudiants i investigadors internacionals, ja que la ciutat acull més de 35.000 estudiants estrangers. Segons dades de la Generalitat, els estudiants internacionals de doctorat representaven el 38,3% del total d’alumnes en el curs 2020-2021.

Barcelona també és la primera ciutat del món que compta amb la seva pròpia xarxa de captació de talent internacional, el Barcelona Alumni, que es va crear el 2018 i està format per més de 1.000 membres d’una trentena de països.

Afrontant els reptes de l’educació superior

L’objectiu d’aquest projecte és compartir i debatre sobre polítiques i bones pràctiques per a la internacionalització de l’educació superior i la mobilitat d’estudiants i investigadors. Una de les principals tasques de l’oficina de l’Engage serà l’atracció de fons europeus a la ciutat en àmbits com la mobilitat d’estudiants i la cooperació entre universitats, a través de programes com Erasmus+ o Horizon Europe, o els fons Next Generation.