BiblioLab Ciència: Experimentació, tecnologia i activitats innovadores

El programa BiblioLab, impulsat per la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM), promou i dona suport a iniciatives que busquen facilitar l'accés al coneixement mitjançant l'experimentació i l'ús de metodologies innovadores i creatives, en un ambient col·laboratiu i obert a la ciutadania.

..
22/10/2024 - 13:00 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Els objectius del programa BiblioLab són fomentar l’aprenentatge dinàmic i la innovació, facilitar l’accés a tecnologies digitals, situar l’experimentació com a centre de l’aprenentatge, promoure la participació activa de la comunitat i incrementar el valor social de les biblioteques públiques com a espais de producció de coneixement i adaptació al canvi.

A continuació, el llistat de les activitats programades:

Dilluns, 28 d’octubre, a les 18:30h – Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte

VISIONS DE LA CIÈNCIA. Biomedicina: recerca per millorar el demà. La influència de la microbiota intestinal en la salut mental.

En els nostres intestins hi habita una comunitat de microorganismes que és essencial per a la nostra salut. Aquests microorganismes produeixen una gran varietat de neurotransmissors (com serotonina, dopamina o GABA), que a través de l’eix intestí-cervell poden influir en el funcionament del nostre cervell. En els últims anys hem observat que condicions com depressió, autisme o Alzheimer estan associades amb alteracions en la composició de la microbiota intestinal, i també que les relacions socials promouen l’intercanvi d’aquests microorganismes. Podem modificar la microbiota per millorar la nostra salut?

A càrrec de Mireia Vallès Colomer, investigadora responsable del Grup de Recerca en Microbioma del MELIS-UPF.

Correu de contacte: b.barcelona.sf@diba.cat

Dimecres, 30 d’octubre, a les 18:30h – Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte

T’INTERESSA. Robòtica per a la rehabilitació i l’assistència.

La tecnologia i, més concretament, la robòtica estan evolucionant en l’àmbit de la salut i l’assistència a les persones. En aquesta conferència s’analitza el progrés de la robòtica en el camp de la rehabilitació i l’assistència a les persones amb discapacitat, o amb necessitats de rehabilitació, i també a la gent gran, principalment a través dels equips existents actualment. Aquesta anàlisi permetrà també fer una certa prospecció sobre les perspectives de futur de la robòtica en aquest camp.

A càrrec d’Alícia Casals. Departament d’Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial.

Correu de contacte: b.barcelona.sf@diba.cat

Dijous, 31 d’octubre, a les 18:30h – Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte

MAR DE FONS. Cetacis a la costa Catalana

Quan es pensa en balenes i dofins, hi sol venir associada la visió de mars llunyans i remots, però a les nostres costes també hi tenim cetacis. Clàudia Auladell, experta en aquests mamífers marins, ens explicarà quins cetacis hi tenim i podem arribar a veure a la costa catalana. Veurem quines característiques té cada espècie i, sobretot, què hem de fer si ens en trobem al mar. A més veurem com a exemple el resum de dades de cetacis recollits per l’Associació Noa18nusos els últims cinc anys al canyó submarí de la Fonera, entre Palamós i Begur.

Correu de contacte: b.barcelona.sf@diba.cat

Dimecres, 6 de novembre, a les 18:30h – Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte

T’INTERESSA. Les matemàtiques de les malalties infeccioses. Què poden fer les matemàtiques per lluitar contra les malalties infeccioses?

Com l’ús de models matemàtics i computacionals i les simulacions per ordinador ens poden ajudar a entendre el comportament de malalties infeccioses, com poden ser la tuberculosi, la malària o la més recent de les pandèmies mundials, la COVID-19. Com les matemàtiques ens poden ajudar a entendre la propagació d’aquestes malalties?

A càrrec de Daniel López Codina. Departament de Física.

Correu de contacte: b.barcelona.sf@diba.cat

Dilluns, 11 de novembre, a les 17:00h – Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte

T’INTERESSA. Practiquem el pensament crític amb el joc Cranky Uncle.

Com podem utilitzar el pensament crític per combatre la desinformació? Després de la presentació d’alguns exemples d’obstacles per a l’exercici del pensament crític i l’argumentació raonades (biaixos interpretatius, fal·làcies lògiques, etc.), junts intentarem respondre als desafiaments de l’Oncle Rondinaire, que ens ensenyarà les principals tècniques de negació de la ciència. Versió en català del joc Cranky Uncle, critical thinking about climate change, creat per John Cook, fundador del web Skeptical science.

A càrrec de Joan Folch.

Cal inscripció prèvia

Dimarts, 12 de novembre, a les 18:30h – Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte

CINEFÒRUM. Pechos eternos. Kinuyo Tanaka. Japó, 1955.

El matrimoni de Fumiko Shimojo amb Shigeru Anza acaba malament, i ella torna a casa de la seva família amb els seus dos fills. Un dia, Fumiko assisteix a una lectura de poesia a casa de Yamagami, on celebren la tornada al Japó del seu marit. Poc temps després, arriben les notícies que el seu divorci és oficial, i li ha de donar la custòdia del seu fill Noboru al pare. Però aquest mor de sobte. Fumiko llavors traça un pla per recuperar el seu fill i mudar-se a Tòquio, però li diagnostiquen un càncer de mama.

A càrrec d’Arnau Martín, màster en cinema contemporani de la Universitat Pompeu Fabra i crític de cinema.

Cal inscripció prèvia.

Dimecres, 20 de novembre, a les 18:30h – Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte

CLUB DE CIÈNCIA OBERT. Dones? homes? : sexe i gènere, biologia i cultura

Som dones i som homes perquè naixem dones i homes? O bé ho som perquè la societat fa que ens criem com a dones i com a homes? Els humans som fruit de la biologia (com naixem) i de la cultura (com ens criem), però sovint sembla que el coneixement de la biologia ens faci por.

Amb l’autor del llibre Jordi Casanova i Roca.

Dilluns, 25 de novembre, a les 18:30h – Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte

VISIONS DE LA CIÈNCIA. Biomedicina: Els virus: àngels o dimonis?

Els virus són partícules que comporten una dualitat. D’una banda, representen una amenaça constant amb la seva capacitat de generar noves pandèmies per a les quals no estem preparats. Però també existeix una altra vessant desconeguda: són essencials per a la vida a la Terra i poden oferir solucions revolucionàries contra el càncer i la resistència a antibiòtics. En aquesta xerrada explorarem aquestes dues facetes fascinants i comprendrem el veritable paper dels virus al nostre món.

A càrrec de A càrrec de Juana Díez, investigadora responsable de la Unitat de Virologia del MELIS-UPF.

Correu de contacte: b.barcelona.sf@diba.cat

Dimarts, 10 de desembre, a les 18:30h – Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte

CINEFÒRUM. Un pequeño plan… como salvar el planeta. Louis Garrell. França, 2021.

Abel i Marianne descobreixen que el seu fill Joseph, de 13 anys, ha venut en secret els seus objectes més preats. Aviat s’adonen que Joseph no és l’únic: centenars de nens de tot el món s’han unit per finançar un projecte ecologista misteriós a l’Àfrica. La seva missió és salvar el planeta.

A càrrec d’Arnau Martín, màster en cinema contemporani de la Universitat Pompeu Fabra i crític de cinema.

Cal inscripció prèvia.

Totes les activitats són gratuïtes i amb cabuda limitada.