Dorota Gawęda i Eglé Kulbokaité guanyen el Premi Collide 2021

El duet realitzarà una residència artística combinada entre el CERN de Ginebra i l’Hangar de Barcelona.

Dorota Gawęda i Eglé Kulbokaité
12/01/2022 - 13:57 h - Cultura i lleure Octavi Planells

Des del 2019, el programa artístic Arts at CERN (del Centre Europeu per a la Recerca Nuclear) i l’Ajuntament de Barcelona, en el marc del Pla Barcelona Ciència, treballen conjuntament per fomentar el diàleg entre l’art i la ciència al més alt nivell. En aquest marc de col·laboració únic, es convoca el premi internacional Collide. Les artistes guanyadores del premi seran convidades durant aquest 2022 a una residència artística de dos mesos al CERN, a Ginebra, per treballar amb la seva comunitat científica d’excel·lència. Tot seguit continuaran la seva residència un mes més al centre de recerca i producció d’arts visuals Hangar de Barcelona, on podran contactar i dialogar també amb la comunitat científica, artística i els laboratoris de la ciutat.

Projecte guanyador

Dorota Gawęda i Eglė Kulbokaitė treballen juntes des de 2013. La seva pràctica polifacètica navega entre la performance, la fragància, la instal·lació, l’escultura, el vídeo i la pintura, tot arrelat a la teoria i la ficció feministes. La proposta guanyadora del Premi Collide 2021 es titula Gusla, que es tradueix del polonès com bruixeria i deriva del seu folklore rural. Les artistes estan profundament inspirades en la física fonamental, especialment en el fet que la física quàntica en relació amb els organismes vius exposa l’estranyesa del món: «Esperem que el compromís amb la física quàntica tingui el potencial de trencar els patrons normatius de comportament humà, i negociar noves maneres de relacionar-se amb el món natural», comenten. La seva investigació desperta mons especulatius i ficcions involucrant-se amb conceptes de física fonamental i basant-se en rituals de convocatòria d’Europa de l’Est.

Quant a les mencions honorífiques del Premi Collide 2021, se’ls convidarà a participar en el programa Guest Artist d’Arts at CERN, amb una breu estada al centre per fer recerca sobre idees que puguin donar suport a les seves propostes.

El jurat d’aquesta tercera edició del premi l’han format Mónica Bello, comissària i responsable d’Arts del CERN, Ginebra; Valentino Catricalà, comissari de SODA Gallery, Manchester; Lluís Nacenta, director d’Hangar, Barcelona; Rosa Pera, comissària independent, Barcelona; i Helga Timko, física acceleradora del CERN, Ginebra.

Collide a Barcelona

El programa de residències internacional Collide el va crear el CERN l’any 2012 com un marc de treball entre el CERN i les ciutats que tenen un compromís amb la ciència. Des del 2019, Barcelona acull el Premi Collide, gràcies a una aliança de tres anys d’Arts at CERN amb l’Ajuntament de Barcelona emmarcada en el Pla Barcelona Ciència. Amb l’objectiu d’incentivar el vincle creatiu entre l’art, la ciència i la tecnologia, les persones o col·lectius guardonats amb el premi, tenen l’oportunitat de fer una residència de dos mesos al CERN i d’un mes a una fàbrica de creació de Barcelona.

En la primera edició d’aquesta col·laboració, el 2019, la guanyadora va ser l’artista holandesa de glitch art Rosa Menkman, la qual va realitzar la seva residència combinada al CERN i a la Fabra i Coats, Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona. Quant al Premi Collide 2020, les guanyadores van ser les integrants del col·lectiu Black Quantum Futurism, que el desembre passat van realitzar la seva residència de Barcelona a l’Hangar, Centre de Producció i Recerca d’Arts Visuals. Sobre la seva residència al CERN, a causa de la covid-19, aquesta s’ha dividit en dues etapes: una primera que va tenir lloc la tardor passada i una segona etapa prevista per aquest 2022.