El Premi Collide tanca l’etapa de residències a Barcelona

Persones assegudes a l'acte de tancament del Premi Collide.
25/11/2022 - 19:00 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

El Premi Collide tanca la seva estada amb Barcelona i deixa com a llegat la consolidació de la ciutat com un dels referents d’iniciatives que posen en relació els llenguatges artístics i científics. Al llarg de tres edicions, el Premi Collide ha permès a artistes internacionals gaudir d’una residència combinada de dos mesos al Centre Europeu per a la Recerca Nuclear (CERN) i un mes a una fàbrica de creació de Barcelona, que en l’última edició ha estat Hangar. Avui, les guanyadores de 2021, Dorota Gawęda i Eglé Kulbokaité, han presentat el seu projecte i la seva residència artística al CERN i Barcelona, en un acte a La Capella que ha servit de cloenda del cicle. A l’acte, també s’ha presentat la publicació digital Col·lisions art-ciència. Notes d’un diàleg coral a Barcelona, impulsada per Barcelona Ciència i Universitats de l’Ajuntament.

Collide és un programa de residències internacional creat pel CERN l’any 2012 com un marc de treball entre aquesta institució i les ciutats que tenen un compromís amb la ciència. El premi permet a les persones guardonades realitzar una residència combinada de tres mesos per tal que la persona o col·lectiu guardonat pugui ampliar la seva recerca, innovar i avançar en el seu projecte artístic. El programa va aterrar a Barcelona l’any 2019 en el marc del Pla Barcelona Ciència a través d’un conveni de col·laboració d’Arts at CERN amb l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut de Cultura de Barcelona. Arran d’aquest conveni, la segona part de les residències combinades que atorga el premi es realitzarien en una fàbrica de creació de Barcelona. 

Com estipula el conveni, durant dos mesos la residència ha tingut lloc al mateix CERN, a Ginebra, on les persones guanyadores han pogut treballar en contacte amb professionals de l’àmbit de la física de partícules, l’enginyeria, les tecnologies de la informació i del món del laboratori. Durant el tercer mes, l’estada s’ha traslladat a una fàbrica de creació de Barcelona, que en l’edició de 2019 va correspondre a la Fabra i Coats, i en les de 2021 i 2022, a Hangar, Centre de Producció i Recerca Artística. 

Aquest mes de novembre, el duet format per la polonesa Dorota Gawęda i la lituana Eglé Kulbokaité ha realitzat la seva residència artística a Hangar, per contactar amb la comunitat científica i artística de la ciutat, i poder donar una empenta al projecte guanyador del premi, Gusła. Amb motiu de la seva estada, les dues artistes han centrat l’acte Col·lisions Art-Ciència, celebrat a La Capella, on han presentat el seu projecte i han pogut compartir amb l’audiència com la residència al CERN i a l’Hangar, així com el contacte amb referents de la ciència i l’art, les han aportat nou coneixement per poder ampliar la seva recerca. Així, en el cas de la seva estada a Barcelona, han pogut visitar centres com l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB), el Barcelona Supercomputing Center (BSC) o l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), entre d’altres.

A l’acte també s’han projectat els treballs realitzats per les artistes premiades en les dues residències anteriors, Rosa Menkman i Black Quantum Futurism. Així mateix, s’ha presentat   la publicació digital Col·lisions art-ciència. Notes d’un diàleg coral a Barcelona, impulsada per Barcelona Ciència i Universitats, la qual és el resultat d’una jornada de treball amb un grup heterogeni de persones científiques i artistes involucrades en els diversos programes d’hibridació de les arts i les ciències que hi ha actualment a la ciutat. 

Edicions anteriors

Al llarg d’aquestes tres convocatòries amb residències a la ciutat de Barcelona, les artistes i els treballs guanyadors en edicions anteriors a la de 2021 han estat Rosa Menkman (edició 2019), amb un treball centrat en la resolució i les unitats d’escala del sistema, així com el coneixement de l’imperceptible i incommensurable, i Black Quantum Futurism (2020), col·lectiu format per Rasheedah Phillips i Camae Ayewa, pel seu treball centrat en com a física quàntica experimenta i mesura el temps en la realitat quotidiana o les nocions tradicionals i lineals del temps.

Anteriorment, les ciutats que han col·laborat en aquest programa han estat Linz (en col·laboració amb Arts Electronica) i Liverpool (en col·laboració amb FACT). Barcelona va ser reconeguda així com a ciutat puntera en recerca científica i tecnològica, i amb un destacable teixit cultural i artístic.

Ciència, art, innovació i societat

Un dels objectius del Pla Barcelona Ciència 2020-2030 és fomentar la relació entre art, ciència, tecnologia i societat des d’un punt de vista transversal, que permeti promoure també espais de cocreació entre perfils i àmbits. La celebració del Premi Collide a Barcelona ha estat una de les accions destacades d’aquest objectiu del Pla, però no és l’única que s’està desenvolupant a la ciutat. 

Un dels projectes que s’està impulsant des d’aquest àmbit del pla és el futur node d’art i ciència situat a la seu de la Fundació Julio Muñoz Ramonet. En aquest sentit, s’ha començat a avançar el projecte de rehabilitació per transformar aquest singular edifici municipal en un espai de creació, divulgació i exhibició dels processos creatius, i a on també s’ubicaran alguns habitatges per a residències artístiques i científiques. Aquest centre tindrà un programa propi d’art i ciència, i contribuirà a reforçar el teixit local així com atraure iniciatives internacionals.

A més, l’Ajuntament ha desplegat altres accions com ara la col·laboració per acollir el Simposi Internacional d’Art Electrònic (ISEA), el juny del 2022, i les fàbriques de creació han desenvolupat també un paper important al respecte, així com esdeveniments com la Biennal Ciutat i Ciència o la Festa de la Ciència, on s’han programat activitats on es fa palesa la relació entre l’art i la ciència.