La 16a Festa de la Ciència arriba a la Rambla de Prim

16a Festa de la Ciència
29/05/2023 - 08:00 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Per setzena vegada, Barcelona acull una gran trobada de la ciutadania amb el coneixement científic i les persones que el generen i difonen. El 10 i 11 de juny tindrà lloc a la Rambla de Prim la 16a Festa de la Ciència, la cita imprescindible amb la ciència, oberta a tothom, per explorar temes essencials del nostre present i futur i gaudir de més de 170 activitats organitzades per més de 150 centres de recerca, universitats, associacions, equipaments, professionals de la divulgació i altres entitats.

Durant dos dies, el tram de la Rambla de Prim que va des del carrer Llull fins a la plaça de Llevant, i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, agruparan els vint-i-quatre espais que configuren aquesta edició de la Festa. Una edició que, a més, coincideix amb la festa major del barri del Besòs i el Maresme. Amb l’emplaçament d’aquesta edició al districte de Sant Martí, l’esdeveniment dona continuïtat al model de Festa descentralitzada amb què se cerca la col·laboració d’equipaments, entitats i institucions del barri.

Quant a les temàtiques, les activitats s’agrupen en vuit àmbits i, en aquesta edició, tindran especial rellevància els continguts relacionats amb cinc efemèrides: el centenari de la visita d’Einstein a Barcelona, el centenari del naixement del bioquímic català Joan Oró, el 550è aniversari del naixement de Nicolau Copèrnic, l’Any Internacional del Mill i el Decenni de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030).

Un programa ple de sorpreses

La 16a edició de la Festa porta a la Rambla de Prim un munt d’activitats, resultat de la participació i la col·laboració de més de 250 persones amb perfils i experteses molt diverses: investigadors i investigadores, professionals de la divulgació científica, artistes…

D’entre els espais de la Festa, l’edició n’inclou de nous com, com l’espai Art i ciència, on el públic podrà viure la hibridació d’ambdues disciplines en primera persona, Algoritmes artístics, centrat en les interseccions de la intel·ligència artificial amb l’art, i Ciència Jove, on l’alumnat de centres educatius del barri i d’altres indrets de la ciutat difondran la ciència que han fet a les seves escoles i instituts. A més, el sector científic del barri també hi és present, motiu pel qual la 16a Festa inclou l’espai extra del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que enguany acollirà algunes activitats a la seva seu del Fòrum i ofereix dos dies de portes obertes, i hi ha activitats de la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya, molt propers al tram de la Rambla de Prim on tindrà lloc la Festa.

La majoria d’activitats de la Festa són noves d’aquesta edició. A tall de tastet, el taller us ensenyarà a explicar la biologia cel·lular a través del còmic, una instal·lació us aproparà al cotxe del futur mitjançant un simulador de conducció autònoma i un altre taller us oferirà l’oportunitat de conèixer en primera persona el robot social ARI i interactuar amb ell. Si us agrada moure l’esquelet, l’activitat PlànctON i dansa: mou-te al ritme de les onades de l’oceà us farà ballar tal com ho fan un grup d’éssers microscòpics crucials per als ecosistemes marins.

Quant a espectacles, el concert de l’orquestra de Boomwhackers us farà participar en una experimentació musical plena de colors per explorar la relació entre la ciència i la música i a L’ABC de la ciència podreu posar a prova els vostres coneixements i aprendre a la vegada.

També tindreu la possibilitat d’assistir a la gravació en directe de les entrevistes de Ràdio Farró, amb persones investigadores i altres participants de la Festa, o sorprendre-us amb l’Ecocarrossa, un vehicle molt especial creat amb l’ajut d’alumnes de centres educatius del barri i construït amb materials reciclats que farà el seu recorregut al llarg de la Rambla de Prim.

També cal destacar una activitat transversal i que es pot realitzar de manera autònoma durant els dos dies que dura la Festa. Es tracta del joc de pistes Descobreix l’enigma, on demostrareu els vostres coneixements i, si completeu totes les pistes i resoleu l’enigma, podreu optar a un lot de premis relacionats amb la ciència i la divulgació.

A més de les novetats, en aquesta Festa no hi falten activitats ja clàssiques com els Reptes matemàtics, amb un munt de jocs per posar a prova la vostra destresa lògica i deductiva, l’Observació solar, on podeu contemplar la nostra estrella en directe a través de diversos telescopis i filtres, l’Espai de lectura, amb contes i llibres per a totes les edats, o les propostes Ciència 0-6 i Niu de ciència, per apropar-se al coneixement científic en les primeres edats.

Això és només una ínfima mostra de l’enorme ventall de propostes que podeu trobar en la 16a Festa de la Ciència. Si voleu descobrir-ne moltes més, el 10 i l’11 de juny apropeu-vos a la Rambla de Prim i viviu la ciència de primera mà!

Més informació