La 3a Biennal Ciutat i Ciència se celebrarà a Barcelona i Madrid del 21 al 26 de febrer del 2023

Taula de la roda de premsa de la Biennal Ciutat i Ciència
29/11/2022 - 12:58 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

La tercera edició de la Biennal Ciutat i Ciència se celebrarà entre els dies 21 i 26 de febrer del 2023, i com a novetat, tindrà lloc per primera vegada de manera simultània a Barcelona i Madrid. La col·laboració entre Madrid i Barcelona per organitzar la tercera Biennal Ciutat i Ciència es produeix arran de l’acord de capitalitat cultural i científica, i contribuirà a reforçar els ponts entre les dues ciutats a través de la col·laboració del Cercle de Belles Arts de Madrid i l’impuls de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) que se sumen a Barcelona Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona a l’organització.

Després d’una edició marcada per la pandèmia, la del 2021, que es va traslladar al calendari al mes de juny per poder celebrar actes a l’aire lliure, la propera convocatòria torna a les dates originals i se celebrarà al mes de febrer. La tercera edició de la Biennal Ciutat i Ciència explorarà el concepte de vida, combinant mirades i coneixements diversos, i apostant per una mirada activa i propositiva. Reflexionarà sobre què vol dir viure al planeta, a la ciutat i com afavorir la convivència de la nostra espècie amb la d’altres organismes o amb les màquines. L’esdeveniment compartirà viure de les persones que fan ciència des de l’acadèmia, però també el compromís per una ciència més participativa i atenta a les inquietuds socials.

Les ciutats apareixeran com a temàtica destacada a les activitats de la Biennal, prenent-les com a escenaris on coexisteixen les tensions i contradiccions de viure avui dia, i on s’acull un discurs que connecta àmbits de coneixement diversos, com el que enllaça les ciències socials, les ambientals i les de la salut. A més, durant la Biennal, les arts també permetran veure una ciència viva des de formats i perspectives. El missatge vital també es reflectirà en activitats per membres de la comunitat científica d’universitats i centres de recerca, que parlaran sobre el significat de viure fent ciència. 

El comissariat de la Biennal Ciutat i Ciència 2023 a Barcelona està format per Helen Cole, investigadora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), Josep Perelló, catedràtic del Departament de Física de Matèria Condensada i director d’OpenSystems de la UB, i Lluís Nacenta, comissari, escriptor, músic i investigador a la intersecció d’art i ciència. La programació de Madrid està comissariada per Elea Giménez, científica titular del CSIC i coordinadora d’ES-CIENCIA, i José Manuel Sánchez Ron, Catedràtic Emèrit d’Història de la Ciència a la UAM.

La Biennal Ciutat i Ciència és un dels esdeveniments més importants de cultura científica que se celebren a la ciutat de Barcelona, ​​que mostra l’aposta decidida que l’Ajuntament de Barcelona ha fet per la política científica. De fet, és una de les actuacions prevista al Pla Barcelona Ciència 2020-2023 amb l’objectiu d’enfortir les activitats de divulgació i comunicació de la ciència, per generar capacitat crítica, de coneixement i vocació científica a totes les edats.