L’Ajuntament i la Fundació ”la Caixa” subvencionen catorze projectes de recerca i innovació

Projectes de recerca i innovació 2023
10/01/2024 - 14:26 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació ”la Caixa” han lliurat avui les subvencions dels projectes de recerca i innovació seleccionats en la convocatòria 2023. Els catorze projectes subvencionats aporten solucions innovadores als reptes urbans sobre dos àmbits (la salut comunitària, i la sostenibilitat i el canvi climàtic), i es repartiran els 2 milions d’euros amb què està dotada aquesta convocatòria (1.200.000 euros els aporta l’Ajuntament de Barcelona i 800.000 euros, la Fundació ”la Caixa”).

L’acte de lliurament s’ha fet al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona on ha assistit el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls i el director de l’Àrea de Relacions amb Institucions d’Investigació i Salut de la Fundació ”la Caixa”, Ignasi López. Amb aquesta convocatòria s’arriba a la quarta edició d’aquest lliurament de subvencions, fruit de successius convenis de col·laboració firmats entre totes dues institucions des del 2019. L’objectiu és incrementar la col·laboració publico-privada en projectes de recerca que tinguin impacte positiu a la ciutat.

En el seu parlament, Jordi Valls ha manifestat que “per a l’Ajuntament, la innovació i la ciència són importants pel model econòmic, però també per la divulgació a la societat. Hem de posar les innovacions científiques en mans de la gent”. Per la seva part, Ignasi López ha destacat que “A través de la recerca i la innovació, defensem la capacitat de transformació social, en aquest cas a Barcelona, un hub científic mundial”.

Projectes subvencionats

Els catorze projectes que han rebut aquestes ajudes han estat els que han rebut millor puntuació entre els 51 que s’hi van presentar. Se centren en una de les dues temàtiques que es van proposar per aquesta convocatòria: Salut comunitària  o Sostenibilitat i canvi climàtic

En l’àmbit de salut comunitària, els projectes seleccionats són:

  • ENDO-HEALTH. Endometriosi, educació i salut. Import subvencionat: 149.986,38 €.
    Entitat líder: Hospital Clínic Barcelona – Servei de Ginecologia + Observatori d’Experiència Pacient. Projecte en col·laboració amb l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l’Associació d’Afectades d’Endometriosi de Catalunya (ENDOCAT).
  • FAILWATCH. Robots i assistència social a la gent gran. Import subvencionat: 149.911,88 €.
    Entitat líder del projecte: Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI, CSIC-UPC). Projecte en col·laboració amb el Parc Sanitari Pere Virgili i Grup Saltó, Intelligent Technology.
  • UBRAIN. Urbanisme i salut mental de les persones grans. Import subvencionat: 149.642,70 €. Entitat líder: Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Projecte amb col·laboració amb Hospital Clínic i l’Hospital de Sant Pau.
  • PANIS. Pobresa nutricional i salut. Import subvencionat: 149.860,00 €. Entitat líder: Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Projecte amb col·laboració amb la Universitat de Barcelona, l’Institut Metròpoli i UpSocial SL.
  • DIGITS. Diagnòstic d’ETS amb nanotecnologia òptica. Import subvencionat: 145.300,00 €. Projecte en col·laboració amb l’Hospital Vall d’Hebron, Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CEJAS).
  • +ACTIU. Ciutats actives i saludables; persones amb patologies cròniques. Import subvencionat: 149.291,00 €. Entitat líder: Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). Projecte en col·laboració amb la Universitat Ramon Llull (URL) i Healthy Cities.
  • GCM-BCN. Salut mental, medicació, drets i ciutadania. Import subvencionat: 147.553,00 €. Entitat líder: Universitat de Barcelona (UB). Projecte en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), l’Associació Centre d’Higiene
    Mental Nou Barris, la Fundació Sanitària Sant Pere Claver i l’Asociación Sociocultural Radio Nikosia.
  • environMENTALment. Impacte de la contaminació ambiental en la salut cerebral. Import subvencionat: 149.475,90 €. Entitat líder: Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC). Projecte en col·laboració amb l’Institut de Salut Global (ISGlobal)i el Centre de Regulació Genòmica (CRG).
  • CIRCULATE. Exposició humana al cautxú dels pneumàtics. Import subvencionat: 149.944,50 €. Entitat líder: Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC). Projecte en col·laboració amb l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), LICHEN Innovación Social, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

Quant a l’àmbit de sostenibilitat i canvi climàtic, s’han seleccionat els següents projectes:

  • URBANSOSTEN-LOCALRETAIL. Sostenibilitat urbana i comerç de proximitat a Barcelona. Import subvencionat: 85.213,63 €. Entitat líder: Universitat de Barcelona. Projecte en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
  • EUR2J. De l’Euro al Joule; transició energètica. Import subvencionat: 149.860,00 €. Entitat líder: Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Projecte en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears i la Fundació EURECAT.
  • BAMAC. Barcelona, Metròpolis d’Acollida Climàtica. Import subvencionat: 109.646,00 €. Entitat líder: Observatori de Dret Públic (IDP – Barcelona). Projecte en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) i l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC).
  • BotNet. Repartiment de paquets amb vehicles autònoms. Import subvencionat: 145.548,29 €.Entitat líder: Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Projecte en col·laboració amb el Centre d’innovació i Tecnologia i VAIVE Logistics.
  • MICROCOSMOS_BCN. Millora de la biodiversitat del sòl de Barcelona. Import subvencionat: 150.000,00 €. Entitat líder: Universitat Pompeu Fabra (UPF). Projecte amb col·laboració de la Universidad de Alicante i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Els detalls dels projectes es poden consultar al web de Barcelona Ciència i Universitats. Entre tots ells hi ha la implicació d’un total de 34 entitats, tenint en compte un dels objectius de la convocatòria que era buscar sinergies entre diferents centres i equips investigadors. 7 dels projectes estan liderats per una universitat i 7 per un centre de recerca.

Projectes de la convocatòria 2021

A l’acte de lliurament d’avui al Saló de Cròniques, també s’han presentat els vídeos amb algunes conclusions dels projectes que foren subvencionats en la convocatòria de l’any 2021, transcorreguts els 18 mesos durant els quals s’han d’executar els projectes d’aquest tipus de subvencions. El vídeo resum d’aquests projectes es pot visionar a través d’aquest enllaç i els vídeos individuals de cadascun s’afegiran aviat al web de Barcelona Ciència i Universitats.