L’observatori de ciència ciutadana MINKA crea la base de dades marines participativa més gran del Mediterrani

Amb més de 200.000 observacions marines verificades a la costa catalana, l’observatori de ciència ciutadana de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) MINKA esdevé la base de dades participativa més gran del Mediterrani gràcies a la participació activa de la ciutadania i a l'èxit de la BioMARató.

..
26/09/2024 - 14:09 h

La plataforma de ciència ciutadana de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) MINKA ha registrat un total de 222.705 observacions amb fotografies d’organismes del litoral català gràcies a la participació voluntària de més de 780 persones.

D’aquestes observacions, s’ha pogut identificar i validar l’espècie reportada a la fotografia en el 91,5% dels casos, obtenint un total de 2.831 espècies. En l’àmbit mundial, ja compta amb 268.371 observacions amb grau de recerca de 7.167 espècies diferents.

Gràcies a les dades de la ciutadania, s’han detectat 98 espècies al·lòctones, algunes d’elles invasores, com ara l’ostra perlífera (Pinctada imbricata) o l’alga vermella (Asparagopsis taxiformis). També s’han registrat 110 espècies amenaçades o incloses dins de directives o protegides, entre les que podem trobar diverses aus marines, cetacis o algunes espècies de peixos. L’observació número 200.000 ha estat una cigala gran (Scyllarides latus), un crustaci amenaçat i difícil d’observar.

Aquestes xifres converteixen MINKA en la plataforma participativa amb major densitat de dades verificades de biodiversitat litoral i marina a Espanya, i la més completa del Mediterrani. La col·laboració ciutadana i la recerca s’han unit per crear una base de dades innovadora, amb un immens potencial per impulsar la conservació marina, generar nou coneixement i facilitar la presa de decisions.

Totes les observacions han assolit el grau de recerca, és a dir, compleixen les condicions per ser utilitzades per la comunitat científica, ja que compten amb la localització i la data, la fotografia i la validació experta de l’espècie.

Tothom qui vulgui, pot consultar les dades en aquest enllaç o  unir-se a la comunitat MINKA.

La BioMARató 2024: conservar la biodiversitat marina a Catalunya

MINKA forma part de la comunitat pràctica de l’Oficina de Ciència Ciutadana i va estar present a la 17a Festa de la Ciència celebrada el passat mes de juny. Les persones voluntàries que van participar en el taller BioMARató van poder enregistrar les seves observacions a la plataforma i entrar en contacte amb la seva comunitat.

La BioMARató és una competició amistosa entre les províncies de Catalunya promoguda pel grup de recerca EMBIMOS de l’Institut de Ciències del Mar. Premia els participants amb el major nombre d’observacions i espècies registrades, i reconeix la província més activa tenint en compte el nombre d’observacions, espècies observades i nombre de participants. Les dades recollides es comparteixen en repositoris de biodiversitat i estan a disposició dels equips de recerca de l’ICM-CSIC.