Més prevenció i control per evitar la proliferació de mosquits

Cada any l’Agència de Salut Pública de Barcelona identifica els espais públics on poden proliferar més els mosquits per eliminar-ne els punts de cria, sobretot del mosquit tigre, per la possible transmissió de malalties importades. El 2022 ha identificat 82 zones de vigilància a la ciutat, la majoria als districtes de Sants-Montjuïc i d’Horta-Guinardó. En el monitoratge i la identificació d’aquests punts s’han aplicat també criteris relacionats amb les desigualtats socials en la salut i enguany es prioritza el control de la proliferació dels mosquits als entorns escolars i a les residències de gent gran.

..
20/07/2022 - 10:43 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

El mapa per identificar els 82 punts de més risc de mosquits a la ciutat s’elabora a partir de dades recollides pel Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes i es tenen en compte dades de la presència d’aquests insectes durant l’any anterior, els entorns de zones de risc epidemiològic i les desigualtats socials en salut.

Pel que fa a la distribució territorial dels punts de risc, la majoria es concentren al districte de Sants-Montjuïc (16), d’Horta-Guinardó (11), de Nou Barris (10) i de Ciutat Vella (9). Per extensió, a Horta-Guinardó és on hi ha més metres quadrats de punts de risc.

Control dels punts de cria a l’espai públic i a casa

Amb aquest mapa l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) realitza una tasca de control a l’espai públic per evitar la reproducció dels mosquits als punts de cria, com les fonts ornamentals o els embornals. En aquests elements urbans s’hi acumula aigua, que facilita la reproducció d’aquests insectes. El 2021 l’ASPB va realitzar 26.973 revisions d’elements de risc urbans, va detectar presència de mosquits en 406 i va efectuar més de 4.400 tractaments amb larvicides biològics.

La implicació de la ciutadania en les tasques de prevenció també és clau, ja que la majoria dels focus de cria de mosquits es troben a les propietats privades. L’ASPB recomana revisar, setmanalment, les zones exteriors de casa per evitar que s’hi acumuli aigua en bassals, testos, cubells o gerros.